De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022

8 december, 2022

Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022 går till tre idéer som kan göra restaurangsverige mer cirkulärt. Mikrofabriker för vattenförsörjning, ett inspirationsprogram från gård till kök samt en självförsörjande fjällrestaurang. Bakom idéerna står Wayout International i Stockholm, Lilla Bjers i Visby samt Skoogs Krog & Logi i Funäsdalen. Vinnarna utsågs i samband med en prisceremoni som hölls i Stockholm igår.

Foto: Erik Olsson

White Guide och samarbetspartners presenterar idag årets vinnare av hållbarhetspriset och innovationsprogrammet 100% Cirkulärt. Priset omfattar hela Sverige och syftet är att öka takten på omställningen i restaurangbranschen. Restauranger och aktörer med nära anslutning till branschen har under hösten inbjudits att söka till priset.

– Bland årets vinnande bidrag hittas flera cirkulära affärsmodeller; ett innovativt system för vattenförsörjning, ett som fokuserar på kunskapsspridning kring hur restauranger och odlingar kan drivas på ett hållbart sätt och ett som vill skapa cirkulära flöden mellan restauranger och lokala producenter i en hel region, säger Per Styregård, juryns ordförande i 100% Cirkulärt

Juryn har från tio nominerade finalister utsett pristagarna i tre kategorier; innovation, helhetsgrepp på hållbarhet och gästupplevelse. Idéerna och idéskaparna som vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022 är:

  • Nyckelfärdiga vattenfabriker i miniatyr – Wayout
    Innovationen siktar in sig på en av dagens – och framtidens – största globala utmaningar: Rent vatten. Genom att med hjälp av solceller rena lokalt vatten, kan transporter kapas och förpackningssvinn elimineras. I stora delar av världen är lösningen redan av livsavgörande betydelse som lokal källa till säkert dricksvatten, men även hos oss erbjuder systemet ett resilient och kommersiellt alternativ för lokal dricksvattenförsörjning.
     
  • Inspirationsprogram från gård till kök – Lilla Bjers Gårdskrog
    För att ha skapat ett sätt att förmedla 25 års erfarenhet av hållbar grönsaksodling direkt kopplad till en cirkulärt fungerande restaurangverksamhet. Inspirationsdagarna på gården har redan lett till att kunskapen spritt sig, från deltagarna till andra verksamheter. Genom att utveckla innehållet och göra kunskapen tillgänglig för hela restaurang-Sverige, finns här stor potential att påverka branschens framtid.
     
  • Självförsörjande restaurang i fjällen – Skoogs Krog & Logi
    Den klimatpåverkan – och de stigande kostnader – som kommer med långväga transporter av råvaror, gör idén om att driva en självförsörjande restaurang i fjällen än mer aktuell och spännande. Planen att driva både den nuvarande restaurangen cirkulärt, och att skapa cirkulära flöden mellan restauranger och mathantverkare, odlare och uppfödare i lokalsamhället och i Härjedalen, är alltför angelägen för att inte förverkligas.

De tre vinnarna utsågs under en ceremoni i Stockholm igår tillsammans med pristagare, jurymedlemmar, rådgivare, experter och samarbetspartners engagerade i hållbar utveckling och cirkulär ekonomi. Pristagarna kommer att få ta del av kommunikation och innovationsstöd för att vidareutveckla sina idéer under våren 2023.

Kriterier för att vinna priset och få ta del av innovationsstödet är att idén ska bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt, kunna växa i storlek och bli lönsam, göra konkret och mätbar nytta samt ha potential att spridas och på så sätt påverka fler restauranger, och även andra delar av matsystemet.

Juryn som utser vinnarna består av hållbarhetsexperter och kockar med fokus på cirkulär ekonomi och gastronomi. Per Styregård – juryns ordförande, skribent på White Guide, DI Weekend och ICON. Jessica Engelbrecht – strateg på Stockholm Gas. Viktoria Roos – ledare för öppen innovation på Electrolux Professional. Ulrika Brydling – kock och hållbarhetsexpert. Sofia B Olsson – kock & operations manager Restaurang Vrå, ordförande Framtidens Krogkultur, utsedd till Årets Hållbara Innovatör 2018. Johan Gottberg – hållbarhetskonsult, Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet och K-märkt. Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation. Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av digitala marknadsplatsen Mylla Mat. Anna Henning Moberg – ansvarig för projektutveckling vid Torsåker gård, Axfoundation, Jesper Örtengren – ansvarig för utvecklingsfrågor F&B Vasakronan.

Juryn har även tillgång till ett advisory board med rådgivning från andra experter inom cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och specialområden beroende på idéernas karaktär. Advisory board kompletteras löpande med kompetens under juryprocessen.

De har vunnit 100% Cirkulärt tidigare:
• 2021 Carolina Härdh, Modellodlingen i Angered och Sopköket
• 2020 Oaxen Krog, Rosendals Trädgård och Gunnebo Slott
• 2018 Kalf & Hansen
• 2017 Restaurang Volt

Så går 100% Cirkulärt till:
Anmälan till den årliga tävlingen sker under sommar och höst. I november utses de nominerade finalisterna av en expertjury. I december presenteras de slutliga vinnarna som får möjlighet till sex månaders innovationsstöd för att ta nästa steg och förverkliga sina idéer.

Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt instiftades 2016 av White Guide på initiativ av Stockholm Gas. Priset utvecklas vidare med ett innovationsprogram för restaurangbranschen i samarbete med Electrolux ProfessionalMartin & ServeraVasakronan och representanter från näringsliv, akademi och organisationer som AxfoundationGeneration WasteGood Food CapitalRestaurangakademienRISE och Sveaskog.

Mer från nyheter

Under Stockholms stjärnor

Publicerat: 17 april, 2024

Italiensk värme i svensk kyla med infravärme från Stockholm Gas

Publicerat: 21 mars, 2024

Recept: Så grillar du tortilla på gasspisen

Publicerat: 21 februari, 2024

Castellum ansluter biogas för att ge sina hyresgäster en attraktiv flexibilitet

Publicerat: 16 februari, 2024

Rapport: Hållbar och lokal energiförsörjning i Stockholm vid kris

Publicerat: 25 januari, 2024

Nyårsrecept: Torskrygg med regnbågsrom och parmesanmos

Publicerat: 21 december, 2023

Nyårsrecept: Krämig blomkålssoppa med hummer och smörstekt toast

Publicerat: 20 december, 2023

En hyllning till gasspisen och gasen

Publicerat: 20 december, 2023

”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”

Publicerat: 7 december, 2023

Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris

Publicerat: 4 december, 2023

Årets finalister i Circular Gastronomy Challenge 2023

Publicerat: 21 november, 2023

Pressmeddelande: Stockholm Gas förlänger restaurangernas utesäsong med biogasinfravärmare

Publicerat: 29 oktober, 2023

Skippa pappersfakturan och upptäck fördelarna med Autogiro, E-faktura och Kivra

Publicerat: 27 oktober, 2023

När temperaturen faller och snön lägger sig

Publicerat: 27 oktober, 2023

Utflyktstips till Läslovet - Upptäck gamla gasverksområdet

Publicerat: 27 oktober, 2023

Gas – inte bara för matlagning

Publicerat: 27 oktober, 2023

Stockholm Gas firar 170 år i gasens tjänst

Publicerat: 10 oktober, 2023

Höstrecept: Äpple- och björnbärspaj

Publicerat: 29 september, 2023

Höstrecept: Flankstek med kantarellsmör och picklade lingon

Publicerat: 29 september, 2023

Nomineringstider för Circular Gastronomy Challenge

Publicerat: 18 september, 2023

Sommarrecept: Smashburgare med chilimajonnäs och karamelliserad rödlök

Publicerat: 25 maj, 2023

Sommarrecept: Potatissallad med vårlök och friterad kapris

Publicerat: 25 maj, 2023

Påskrecept: Ärt- och bönbollar med ugnsbakade rotfrukter

Publicerat: 3 april, 2023

Påskrecept: Inkokt lax med lättkokta primörer, ägg och rom

Publicerat: 3 april, 2023

Tips & trix: Så håller du gasspisen skinande ren

Publicerat: 3 april, 2023

Uteblivet gasspisstöd till Stockholms gaskunder efter regeringsbeslut

Publicerat: 14 mars, 2023

Skattebefrielsen av biogas för företag slopad från 7 mars

Publicerat: 8 mars, 2023

Debattartikel: 50 000 hushåll i Stockholm blir utan stöd – regeringen har inte lärt sig av tidigare misstag

Publicerat: 3 februari, 2023

Information om skattebefrielse för biogas

Publicerat: 1 februari, 2023

Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen

Publicerat: 15 januari, 2023

Juliga recept för gasspisen och ugnen

Publicerat: 16 december, 2022

De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022

Publicerat: 8 december, 2022

Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor

Publicerat: 28 november, 2022

Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 22 november, 2022

100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!

Publicerat: 3 oktober, 2022

Prisinformation september

Publicerat: 29 september, 2022

Rapport: Biogas – så gör vi Stockholms sjötrafik hållbar

Publicerat: 2 maj, 2022

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas

Publicerat: 24 januari, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Gasnätet Stockholm med på Gröna Listan

Publicerat: 23 juni, 2021

Pressmeddelande: Nya rön om gasens roll i Sverige

Publicerat: 23 juni, 2021

Webinar: Biogas – en del av lösningen på kapacitetsbristen i Stockholm

Publicerat: 7 maj, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Gasnät till Västberga

Publicerat: 15 april, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Gasbranschen överlämnar klimatfärdplan till regeringen

Publicerat: 8 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

Webbinar: Fossilfritt och cirkulärt –biogasen nödvändig för Stockholm

Publicerat: 1 juni, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Gasbranschens klimatfärdplan lanserad

Publicerat: 30 januari, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

131-årig stockholmare går i pension

Publicerat: 11 september, 2019

Genomgång av gaskunder på Södermalm

Publicerat: 9 september, 2019

Stockholm har en ny biogasstation vid Frescati

Publicerat: 29 augusti, 2019

Almedalsseminarium: Biogasen i framtiden – från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 27 juni, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Nationell biogasstrategi nominerad som Årets kretsloppsfrämjare

Publicerat: 16 november, 2018

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm får ny drivmedelsstation för fordonsgas

Publicerat: 30 augusti, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

”Större klimatnytta med en biogasbil jämfört med en elbil”

Publicerat: 15 juni, 2018

IKEA:s serviceåtgärd påverkar inte kunder på stadsgasnätet

Publicerat: 23 maj, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen

Publicerat: 7 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Förslag till nationell biogasstrategi presenterad

Publicerat: 13 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Debatt – Utan biogas klarar vi inte målen om fossilfrihet

Publicerat: 13 mars, 2018

2018-01-10 – Regeringsbeslut – gasbilen en klimatbonusbil

Publicerat: 10 januari, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016