”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”

7 december, 2023

Restaurang Rodolfino i Gamla Stan öppnade redan 1972 och är därmed en fixstjärna på Stockholms kroghimmel. Sommaren 2023 valde de att installera infravärme på uteserveringen. Något som restaurangägaren Anna säger bero på gästernas allt större vilja att sitta ute.

På Stora Nygatan 1, mitt emot riddarhuset ligger Restaurang Rodolfino, och där har den legat i över 50 år. Med sin karakteristiska 70-talsinredning och långa historia är krogen verkligen en klassiker i Stockholm. Efter att Anna Fogliettas pappa först tog över restauranten 1985 från Rodolfo, kom Anna och hennes syster Monica in i företaget 1996.

— Sedan starten 1972 har restaurangen varit italienskägd och även om mycket har förändrats på de 51 åren håller vi fast i vår historia. Till exempel är interiören fortfarande i 70-tals stil och friterad camembert med hjortronsylt hittas fortfarande på vår meny. Vi gör också fortfarande vår egen pasta trots att utbudet idag är så mycket större än för 50 år sedan, berättar Anna.

Restaurangens unika läge med utsikt över såväl Riddarhuset som Riddarholmskyrkan är optimalt för en fin uteservering. Sommaren 2023 valde Anna att installera värmare på utsidan av restaurangen för att göra deras uteservering ännu mer attraktiv.

— Vi ville förlänga säsongen då vi ser att folk gärna sitter ute både tidigare och senare på året, säger Anna.

”Varma och sköna”

När det var dags för Rodolfino att installera värmare på uteserveringen valde de gasdrivna infravärmare framför eldrivna, något som enligt Anna berodde på flera saker.

— I och med att elen har varit så dyr kändes det bra att välja gasdrivna värmare istället. Och sen är de ju mycket varmare. De skapar en riktigt ”cozy värme” på uteserveringen.

Restaurangen har idag fem stycken värmare som täcker ena sidan av Rodolfinos uteservering. Att det är först nu som restaurangen installerar värmare förklarar Anna med en förändring i såväl klimat som mentalitet.

— Klimatet har ju förändrats vilket har gjort att säsongen blivit längre. Även tillstånden för uteservering har blivit längre och det går till och med att ansöka om uteservering året om. Vi ser också att folk i allmänhet gärna sitter ute en större del av året än tidigare.

Infravärme på abonnemang – En bra deal för Rodolfino

Istället för att köpa in egna värmare tog Anna beslutet att abonnera på gasdrivna infravärmare från Stockholm Gas. Fördelarna med det upplägget är många och för Rodolfino var det en perfekt lösning.

— Jag tycker att det var en bra deal och ett avtal som passar oss. Dels så slipper vi själva ta en stor investering när värmarna ska köpas in, dels kan vi känna oss trygga med att det alltid kommer att fungera. Ifall något går sönder så vet jag vem jag ringer för att få det fixat, säger Anna.

— För oss är det helt enkelt bättre att abonnera på infravärmarna än ifall vi köpt in utrustningen själva, lägger Anna till.

Nästa år blir första gången som Rodolfino kan värma upp sin uteservering från början till slut av säsongen. Något Anna tror kommer ge ett bra resultat.

— Vi kommer kunna öppna uteserveringen tidigare än vad vi gjort och på sätt också dra in mer pengar.

Vill du veta mer om vårt infravärmeabonnemang och hur du också kan få gasdriven infravärmare till din restaurang? Kontakta oss!

Mer från nyheter

Under Stockholms stjärnor

Publicerat: 17 april, 2024

Italiensk värme i svensk kyla med infravärme från Stockholm Gas

Publicerat: 21 mars, 2024

Recept: Så grillar du tortilla på gasspisen

Publicerat: 21 februari, 2024

Castellum ansluter biogas för att ge sina hyresgäster en attraktiv flexibilitet

Publicerat: 16 februari, 2024

Rapport: Hållbar och lokal energiförsörjning i Stockholm vid kris

Publicerat: 25 januari, 2024

Nyårsrecept: Torskrygg med regnbågsrom och parmesanmos

Publicerat: 21 december, 2023

Nyårsrecept: Krämig blomkålssoppa med hummer och smörstekt toast

Publicerat: 20 december, 2023

En hyllning till gasspisen och gasen

Publicerat: 20 december, 2023

”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”

Publicerat: 7 december, 2023

Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris

Publicerat: 4 december, 2023

Årets finalister i Circular Gastronomy Challenge 2023

Publicerat: 21 november, 2023

Pressmeddelande: Stockholm Gas förlänger restaurangernas utesäsong med biogasinfravärmare

Publicerat: 29 oktober, 2023

Skippa pappersfakturan och upptäck fördelarna med Autogiro, E-faktura och Kivra

Publicerat: 27 oktober, 2023

När temperaturen faller och snön lägger sig

Publicerat: 27 oktober, 2023

Utflyktstips till Läslovet - Upptäck gamla gasverksområdet

Publicerat: 27 oktober, 2023

Gas – inte bara för matlagning

Publicerat: 27 oktober, 2023

Stockholm Gas firar 170 år i gasens tjänst

Publicerat: 10 oktober, 2023

Höstrecept: Äpple- och björnbärspaj

Publicerat: 29 september, 2023

Höstrecept: Flankstek med kantarellsmör och picklade lingon

Publicerat: 29 september, 2023

Nomineringstider för Circular Gastronomy Challenge

Publicerat: 18 september, 2023

Sommarrecept: Smashburgare med chilimajonnäs och karamelliserad rödlök

Publicerat: 25 maj, 2023

Sommarrecept: Potatissallad med vårlök och friterad kapris

Publicerat: 25 maj, 2023

Påskrecept: Ärt- och bönbollar med ugnsbakade rotfrukter

Publicerat: 3 april, 2023

Påskrecept: Inkokt lax med lättkokta primörer, ägg och rom

Publicerat: 3 april, 2023

Tips & trix: Så håller du gasspisen skinande ren

Publicerat: 3 april, 2023

Uteblivet gasspisstöd till Stockholms gaskunder efter regeringsbeslut

Publicerat: 14 mars, 2023

Skattebefrielsen av biogas för företag slopad från 7 mars

Publicerat: 8 mars, 2023

Debattartikel: 50 000 hushåll i Stockholm blir utan stöd – regeringen har inte lärt sig av tidigare misstag

Publicerat: 3 februari, 2023

Information om skattebefrielse för biogas

Publicerat: 1 februari, 2023

Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen

Publicerat: 15 januari, 2023

Juliga recept för gasspisen och ugnen

Publicerat: 16 december, 2022

De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022

Publicerat: 8 december, 2022

Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor

Publicerat: 28 november, 2022

Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 22 november, 2022

100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!

Publicerat: 3 oktober, 2022

Prisinformation september

Publicerat: 29 september, 2022

Rapport: Biogas – så gör vi Stockholms sjötrafik hållbar

Publicerat: 2 maj, 2022

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas

Publicerat: 24 januari, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Gasnätet Stockholm med på Gröna Listan

Publicerat: 23 juni, 2021

Pressmeddelande: Nya rön om gasens roll i Sverige

Publicerat: 23 juni, 2021

Webinar: Biogas – en del av lösningen på kapacitetsbristen i Stockholm

Publicerat: 7 maj, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Gasnät till Västberga

Publicerat: 15 april, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Gasbranschen överlämnar klimatfärdplan till regeringen

Publicerat: 8 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

Webbinar: Fossilfritt och cirkulärt –biogasen nödvändig för Stockholm

Publicerat: 1 juni, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Gasbranschens klimatfärdplan lanserad

Publicerat: 30 januari, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

131-årig stockholmare går i pension

Publicerat: 11 september, 2019

Genomgång av gaskunder på Södermalm

Publicerat: 9 september, 2019

Stockholm har en ny biogasstation vid Frescati

Publicerat: 29 augusti, 2019

Almedalsseminarium: Biogasen i framtiden – från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 27 juni, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Nationell biogasstrategi nominerad som Årets kretsloppsfrämjare

Publicerat: 16 november, 2018

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm får ny drivmedelsstation för fordonsgas

Publicerat: 30 augusti, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

”Större klimatnytta med en biogasbil jämfört med en elbil”

Publicerat: 15 juni, 2018

IKEA:s serviceåtgärd påverkar inte kunder på stadsgasnätet

Publicerat: 23 maj, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen

Publicerat: 7 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Förslag till nationell biogasstrategi presenterad

Publicerat: 13 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Debatt – Utan biogas klarar vi inte målen om fossilfrihet

Publicerat: 13 mars, 2018

2018-01-10 – Regeringsbeslut – gasbilen en klimatbonusbil

Publicerat: 10 januari, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016