Hur kan vi hjälpa dig?
Kundservice
Vi på kundservice står redo att hjälpa dig.
Ring oss på tel: 0771-41 01 00 eller skriv till: kundservice@stockholmgas.se
Vi har öppet måndag-fredag kl 08-17.
Ska du flytta?
När du ska flytta till eller från en bostad med gas ska du anmäla det till din gasnätsdistributör Gasnätet Stockholm. Anmäl gärna din flytt 30 dagar innan så ser de till att fakturorna blir rätt från början i samband med din flytt.
Klicka vidare till Gasnätet Stockholms flyttanmälan här.
Du kan alltid ringa kundtjänst för personlig service 0771-41 01 00
Fakturafrågor
Fakturafrågor besvaras av vår kundservice. Ring eller skicka e-post så svarar vi så fort vi kan. Tel: 0771-41 01 00 (mån-fred, 8-17) E-post: kundservice@stockholmgas.se
Ja, det går utmärkt. Du tecknar autogiro direkt via inloggning på din internetbank. Vi rekommenderar då även att du väljer att få din faktura via e-post istället för på papper. Så här gör du: Logga in på din internetbank och sök efter Autogiro under Betala, Tjänster eller motsvarande. Välj Lägg till företag, Teckna nytt autogiro eller motsvarande. Ange mottagare Stockholm Gas AB alternativt bankgiro 5655-6806. Du behöver därefter fylla i tre fält:
- Det bankkonto du vill att pengarna ska dras ifrån.
- Ditt kundnummer (här kan rubriken vara Kundnummer, Betalnummer eller liknande). Kundnumret finner du på din faktura.
- Din e-postadress, för att faktura skall skickas till din e-postadress i stället för i brevlådan.
Markera att du godkänner villkoren och klicka att du godkänner. Observera: Det skickas ingen bekräftelse på att autogiro startat.
Ja, det går bra att betala med e-faktura. Kontakta din internetbank och välj Stockholm Gas.
Om du är ansluten till Kivra får du automatiskt din faktura i din digitala brevlåda.
Produkter
Biogas är en förnybar, icke-fossil energikälla. Det kol som finns i biogasen härstammar från luftens koldioxid och finns naturligt i växterna via fotosyntesen. Den koldioxid som bildas när biogasen förbränns bidrar därför inte till växthuseffekten.
Stockholm Gas köper flytande naturgas (LNG) som hämtas från LNG terminalen i Rotterdam, Nederländerna. Den flytande gasen fraktas till Sverige med båt och sedan levereras den med tankbil till Högdalen. Där förångas den och skickas sedan ut via rörledningen till kund. Till Rotterdam fraktas den flytande naturgasen (LNG) in i flytande form från flera delar av världen, där den sedan handlas för vidare distribution, exempelvis bland annat till oss. De största leverantörerna till Rotterdam är från Mellanöstern, Nordafrika och USA.
Naturgas används till matlagning på gasspis och annan matlagningsutrustning i hushåll och restauranger. Det används även till uppvärmning av bostäder och fastigheter, som fordonsbränsle, inom sjöfarten för att ersätta tjockolja och inom industrin för att ersätta olja och gasol. Naturgas kan även användas till produktion av kraftvärme.
Stadsgas är benämningen av den gaskvalitet som distribueras i nätområdet stadsgasnätet (ZST).
Gaskvaliteten består av en blandning av metan (53–55%) och luft (45–47%).
Metanet kan komma från både biogas och naturgas. Stockholm Gas distribuerar biogas och naturgas.
Biogasen är lokalt producerad i Stockholm och vi köper även in dansk biogas.
Praktiska frågor
När det är dags att byta ut din gasspis mot en ny är det några saker du måste tänka på. Det första du måste veta är om du är ansluten till stadsgasnätet (ZST) eller till fordonsgasnätet (ZFO). Information om vilket gasnät du är ansluten till hittar du på din avtalsbekräftelse och på din gasfaktura. Kontakta kundservice om du är osäker.
Bor du i Stockholm med omnejd så är du ansluten till gasnätet i Stockholm.
Stadsgasnätet (ZST) I Stockholm har vi stadsgas som skiljer sig från naturgasen. Därför är det viktigt att du väljer en spis som är
anpassad och godkänd för stadsgas. Vår stadsgas benämns 1a eller 1e och dysor/munstycken i spisens brännare ska vara märkta
G110 eller G150.1
Fordonsgasnätet (ZFO) I Hammarby Sjöstad har vi biogas som levereras i fordonsgasnätet. Här är det viktigt att du väljer en
gasspis som är anpassad för naturgas/biogas. Naturgas/biogas benämns 2h och dysor/munstycken i spisens brännare ska vara märkta
G20. Informationen vad spisen du funderar på att köpa är godkänd för hittar du på spisens märkningskylt.
Du kan även hitta information på din faktura eller genom att skriva in din adress i sökfunktionen.
De flesta vitvarutillverkare erbjuder moderna och snygga gasspisar i olika prisklasser. Ofta kombineras gasspis med elugn. Bästa tipset är att kontakta din närmaste vitvarubutik. När du köper ny gasspis är det viktigt att du ser till att spisens munstycken är avsedd för stadsgas eller biogas/naturgas och att installationen utförs av en auktoriserad gasinstallatör.
Vi har också samlat information om gasprodukter från flera leverantörer.
Hitta en gasprodukt som passar dig.
Stockholm Gas leverar ledningsburen biogas och naturgas till dig via nätbolaget Gasnätet Stockholms gasnät.
1. Stäng gashuvudkranen, i hushåll sitter den ofta nära spisen.
2. Vädra, gas är lättare än luft och vädras enkelt ut.
3. Om gaslukten är kraftig, ring till felanmälan på 0771-410100. Jouren har öppet dygnet runt, vid akut fara ring 112.
Tilläggsprodukter
Ja, det spännande produkter på marknaden idag. Vad sägs t ex om gasburen infravärme som du kan installera på din balkong om du har gas i din lägenhet? Eller en mysig öppen gasbrasa i sovrummet?
Om du har gas till din lägenhet eller till din verksamhet kan du installera gasburen infravärme. Det är viktigt att du kontaktar en auktoriserad gasinstallatör som ser till att utrustningen installeras på ett korrekt och säkert sätt.
Skatteregler
Sedan tisdag den 7 mars 2023 är biogas som köps av företag inte längre skattebefriat för företagskunder i Sverige. För mer information om skattefrågor, vänligen kontakta Skatteverket.
Biogas som används av hushåll och privatkunder är fortsatt skattebefriat.