Värme i kommersiella fastigheter – snabbhet och spets

Många förknippar nog gasvärmda fastigheter med det gamla folkhemmet, med gaspolletter och brusande aggregat. Men nu är gasvärmen högaktuell och modern igen, tack vare klimatsmart biogas, energieffektiva gaspannor, låg driftskostnad och behovet av spetskapacitet till allt fler bergvärmepumpar.
 
Spetsvärme i kontor

Allt fler fastigheter pumpar upp den solvärme som lagrats i berggrunden. Men när vinterkylan slår till kan det ta lång tid för bergvärmepumpen att jobba ikapp. Då behövs spetsvärme som är så snabb att personalen inte hinner sträcka sig efter dunjackan. Biogasen är både blixtsnabb, klimatneutral och kostnadseffektiv. Allt som behövs är en liten gaspanna. Och när man ändå är i farten, varför inte bjussa kunder och personal på en inbjudande gasbrasa i receptionen.
 
Snabb värme i stora luftvolymer
I arenor och mässhallar är den ena dagen inte den andra lik. På torsdag kan det vara ouppvärmt, på fredag är det cocktail med bara axlar. Då krävs snabb, kostnadseffektiv uppvärmning. I lager och terminaler körs transporter ständigt mellan ute och inne. På en plats ska godset hållas kallt, på en annan måste personalen hållas varm. Då krävs riktad värme som är effektiv nog att bilda barriär mot kyliga vindar. I båda fallen är svaret infravärmare drivna med gas. Helst biogas.