Höstens mattrend: 100% biogas
Fler och fler krogar lagar mat på grön gas. Stockholm Gas erbjöd under våren 2016 restauranger som använder gas i köket att gå över till biogas* för att säkra en mer hållbar matlagning.
Med biogas får restaurangerna ett eget krets-loppstänkande där matavfall och annat organiskt material återvinns för att framställa ny gas. Den enda restprodukten är ett naturligt gödsel som används för att odla ny och framförallt bra mat. Genom lokalt producerad biogas kan alltså varje restaurang vara med och bidra till en ökad cirkulär ekonomi i Stockholmsregionen.
Målsättningen för Stockholms stad är att minst 70% av stockholmarnas matavfall ska samlas in för att ombildas till biogas år 2020. Hittills har Operakällaren, Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo och Luzette nappat på erbjudandet om 100% biogas från Stockholm Gas – och fler Stockholmskrogar förväntas ansluta sig under hösten.
”Att laga mat på gas har länge varit proffskockar-nas val. Restaurangbranschens stora intresse för närproducerat, ekologiskt och småskaligt talar för att intresset för hållbar tillagning genom biogas kommer att öka. Vi tycker att det känns bra att kunna hjälpa våra kunder att utveckla sin verksamhet på ett hållbart sätt” säger Renée Josefsson, VD på Stockholm Gas.
På initiativ av White Guide och Stockholm Gas har det nya hållbarhetspriset ”100% cirkulärt” grundats. Priset går till den restaurang med mest helhetstäckande och ambitiöst hållbarhetsarbete. I kriterierna är råvaror och tillagning en självklarhet, men lösningar för en cirkulär hushållning är en stor del i bedömningen. Den första vinnaren av priset utses i november.
”Vi vill verkligen uppmuntra branschen att arbeta mer hållbart. God mat får ännu bättre eftersmak om den tillagas på ett hållbart sätt. Priset är ett bra initiativ för att uppmärksamma de som kommit längst och kan vara förebilder för andra” säger Mikael Mölstad, en av White Guides grundare.
Då biogasen tar en huvudroll hos medvetna restauranger uppmärksammas också hållbarhetsarbetet med en ny märkning i White Guide – i den tryckta upplagan, på webben och i appen- en grön låga som symbol för ”100% biogas”. Märkningen guidar gästen till det som allt fler gäster söker: god mat som är lagad på ett schysst sätt.
* Biogas produceras t.ex. genom rötning av matavfall och är en icke-fossil och förnybar energikälla. Användning av biogas bidrar inte till växthuseffekten.
Är du också intresserad av biogas till din restaurang?
Kontakta Stockholm Gas kundtjänst på 0771-41 01 00, måndag – fredag mellan kl 8-17.