Höstens mattrend: 100% biogas

30 augusti, 2016

Fler och fler krogar lagar mat på grön gas. Stockholm Gas erbjöd under våren 2016 restauranger som använder gas i köket att gå över till biogas* för att säkra en mer hållbar matlagning.

Med biogas får restaurangerna ett eget krets-loppstänkande där matavfall och annat organiskt material återvinns för att framställa ny gas. Den enda restprodukten är ett naturligt gödsel som används för att odla ny och framförallt bra mat. Genom lokalt producerad biogas kan alltså varje restaurang vara med och bidra till en ökad cirkulär ekonomi i Stockholmsregionen.

Målsättningen för Stockholms stad är att minst 70% av stockholmarnas matavfall ska samlas in för att ombildas till biogas år 2020. Hittills har Operakällaren, Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo och Luzette nappat på erbjudandet om 100% biogas från Stockholm Gas – och fler Stockholmskrogar förväntas ansluta sig under hösten.

”Att laga mat på gas har länge varit proffskockar-nas val. Restaurangbranschens stora intresse för närproducerat, ekologiskt och småskaligt talar för att intresset för hållbar tillagning genom biogas kommer att öka. Vi tycker att det känns bra att kunna hjälpa våra kunder att utveckla sin verksamhet på ett hållbart sätt” säger Renée Josefsson, VD på Stockholm Gas.

På initiativ av White Guide och Stockholm Gas har det nya hållbarhetspriset ”100% cirkulärt” grundats. Priset går till den restaurang med mest helhetstäckande och ambitiöst hållbarhetsarbete. I kriterierna är råvaror och tillagning en självklarhet, men lösningar för en cirkulär hushållning är en stor del i bedömningen. Den första vinnaren av priset utses i november.

”Vi vill verkligen uppmuntra branschen att arbeta mer hållbart. God mat får ännu bättre eftersmak om den tillagas på ett hållbart sätt. Priset är ett bra initiativ för att uppmärksamma de som kommit längst och kan vara förebilder för andra” säger Mikael Mölstad, en av White Guides grundare.

Då biogasen tar en huvudroll hos medvetna restauranger uppmärksammas också hållbarhetsarbetet med en ny märkning i White Guide – i den tryckta upplagan, på webben och i appen- en grön låga som symbol för ”100% biogas”. Märkningen guidar gästen till det som allt fler gäster söker: god mat som är lagad på ett schysst sätt.

* Biogas produceras t.ex. genom rötning av matavfall och är en icke-fossil och förnybar energikälla. Användning av biogas bidrar inte till växthuseffekten.

Är du också intresserad av biogas till din restaurang?

Kontakta Stockholm Gas kundtjänst på 0771-41 01 00, måndag – fredag mellan kl 8-17.  

Mer från nyheter

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Just nu: uppgradera till gas så får du minst 7000kr rabatt på spisen

Publicerat: 2 januari, 2019

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016