Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

6 juli, 2018

Fler krögare vill minska restaurangernas ekologiska fotavtryck och väljer därför biogas till sina kök. Numera levererar Stockholm Gas 100 procent biogas till de sex stockholmsbaserade Shanti-restaurangerna, som introducerat bengalisk mat för det svenska folket.

Ekologisk hållbarhet har tagit större plats i det svenska köket. De senaste åren har flera kända Stockholmsrestauranger valt att gå över till biogas för att minska sina ekologiska fotavtryck.

Så även det bengaliska restaurangkonceptet Shanti, som drivs av krögaren Nahid Hassan och hans bror Naim Uddin. Med deras sex restauranger – Classic, Soft Corner, Touch of Bengal, Gossip, Ultimat och Culture Club – har de satt bengalisk mat på kartan för det svenska folket. Nahid öppnade den första restaurangen Classic för snart 19 år sedan, och har genom åren blivit en ambassadör för det bengaliska köket i Sverige. Restaurangerna har dessutom vunnit flera internationella priser för bästa bengaliska restaurang i Europa.

Shanti-restaurangerna har även utmärkt sig genom ett påtagligt miljöarbete där såväl miljövänlig återvinning, hållbart fiske samt ekoviner och eko-öl ingår. Restaurangen Ultimat genomgår nu en KRAV-certifiering som innebär att 25 procent av livsmedlen ska vara KRAV-märkta, EU-ekologiska eller MSC-märkta produkter.

- Eftersom vi har ett starkt och sedan länge förankrat miljöarbete bland våra restauranger så känns övergången till biogas helt naturlig för oss. Våra kök drevs tidigare av stadsgas, men nu har vi äntligen tagit steget mot ett kretsloppsvinnande bränsle. Med biogasen minskar vi vårt koldioxidutsläpp och bidrar till en mer ansvarsfull matlagning som även uppskattas av våra miljömedvetna stockholmskunder, säger Nahid Hassan, ägare till Shanti-restaurangerna.

– Det är fantastiskt att så många restauranger i Stockholm vill bli mer ekologiskt hållbara och därför valt att gå över till 100% biogas. Förutom att det är glädjande att Shanti-restaurangerna minskar sitt klimatavtryck, visar de också att de är goda förebilder för hållbarhetsarbetet inom restaurangbranschen, säger Renée Josefsson, vd på Stockholm Gas.

För frågor vänligen kontakta:

Jessica Engelbrecht, Ansvarig marknadskommunikation Stockholm Gas AB
070 315 52 07 jessica.engelbrecht@stockholmgas.se

Isa Ekstam, Pressansvarig Shanti gruppen
073 785 19 23, info@shanti.se

Om Stockholm Gas

Stockholm Gas levererar biogas, naturgas och stadsgas till ca 65 000 privathushåll, 850 restauranger, transportsektorn och ett antal industrier i Stockholm, Solna och Sundbyberg. Genom långsiktighet, transparens och kundfokus vill vi vara stockholmarnas självklara val – och en av Sveriges ledande gasleverantörer. Vi gör det med fötterna i traditionen, hjärtat i kundens behov och blicken mot en hållbar framtid där biogasen dominerar.

Om Shanti

Shanti-gruppen är en bengalisk restaurangkedja som idag består av Stockholmskrogarna Classic, Soft Corner, Gossip, Touch of Bengal, Ultimat & Culture Club. Shanti drivs av bröderna Nahid Hassan & Naim Uddin som startade sin första Shanti-restaurang Classic år 2000 på Södermalm med visionen att introducera riktigt genuin indisk & bengalisk mat till stockholmarna.

Mer från nyheter

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Just nu: uppgradera till gas så får du minst 7000kr rabatt på spisen

Publicerat: 2 januari, 2019

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016