Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas

24 januari, 2022

Gasnätet Stockholm bygger ut sitt gasnät för att möta den ökade efterfrågan på fossilfria drivmedel. I samarbete med Scandinavian Biogas görs nu omfattande investeringar för mer flytande biogas till tunga transporter, sjöfarten och industrin.

Under hösten 2022 påbörjas arbetet med att bygga ut gasnätet från Högdalen till Södertörn. Från Skogås kommer en redan befintlig gasledning att användas för att ta tillvara de resurser som finns och minimera påverkan på miljö och omgivning. Utbyggnaden sker i samarbete med Scandinavian Biogas för att kunna transportera biogasen till deras produktionsanläggning i Södertörn. Scandinavian Biogas kommer att utveckla sin anläggning för att kunna omvandla biogasen till flytande form och därmed blir anläggningen den största i sitt slag i norra Europa. Syftet med utbyggnaden är att kunna erbjuda fossilfritt bränsle till tunga transporter, sjöfart och industri. Scandinavian Biogas har blivit tilldelade medel från Klimatklivet, ett statligt stöd till investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser, som delvis finansierar projektet.

Biogasen framställs från avloppsslam från reningsverk och organiskt material från matinsamling i Stockholm och andra kommuner i regionen, och är helt fossilfri. Allt fler företag efterfrågar fossilfria drivmedel för att minska sin påverkan på klimatet, bidra till den cirkulära ekonomin och stärka sin hållbarhetsprofil. I dagsläget är biogasen även efterfrågad av många som vill sänka sina drivmedelskostnader.

Investeringen ligger på 45 miljoner kronor och är den största enskilda investeringen som Gasnätet Stockholm har gjort sedan fordonsgasnätet byggdes ut för drygt tio år sedan. Investeringen möjliggör ökad produktion av biogas och innebär att biogasen kan säljas till en större marknad.

– Vår ambition är att gasnätet som finns i Stockholm ska växa i takt med att staden växer. Dels ökar tillgången till matavfall när stockholmarna blir fler, dels blir behovet av hållbara energikällor allt viktigare i takt med befolkningsökningen, säger Cecilia Hedqvist, vd på Gasnätet Stockholm.

– Efterfrågan på flytande biogas pekar starkt uppåt. Flytande biogas används i allt större utsträckning inom tunga transporter, men vi bedömer att det i framtiden även kommer att finnas en marknad inom shipping och industri, ja även i framställningen av fossilfritt stål förväntas biogasen få en viktig roll. Dessutom ökar tillgången på insatsvaror för att framställa biogas. Därför har vi tillsammans med våra samarbetspartners beslutat satsa på denna utbyggnad som gör anläggningen i Södertörn till norra Europas största, säger Matti Vikkula, koncernchef för Scandinavian Biogas.

Fakta om biogas
Biogas är ett helt förnybart bränsle som framställs av biomassa från matinsamling och avloppsslam. Biogas används till produktion av värme och el eller som fordonsgas. Den kan också användas som råvara eller energikälla inom industrin. Fördelen med att göra biogasen flytande är att den då bara tar en sjättedel så mycket tankvolym i anspråk jämfört med komprimerad gas. På så sätt blir logistik och användning betydligt mer kostnadseffektiv vilket gör det möjligt att sälja produkten i hela Europa.

Gasnätet – en infrastruktur för en hållbar stad

Gasnätet Stockholm AB leder gas till ca 55 000 lägenheter, villor, restauranger, industrier, tankstationer och bussdepåer i Stockholm, Solna och Sundbyberg samt äger en förgasningsanläggning. Vi erbjuder en pålitlig och enkel distribution av gas till våra kunder och ett öppet gasnät för gasleverantörer. Vi utvecklar infrastrukturen för framtidens hållbara energi. Idag består ca 80 % av den distribuerade gasen av biogas och vår vision är att all gas i framtiden ska vara biogas.

Presskontakt

Mathias Edstedt
Affärsutvecklingschef
mathias.edstedt@gasnatetstockholm.se
070-344 54 43

Cecilia Hedqvist
Vd
cecilia.hedqvist@gastnatetstockholm.se
070-344 52 23

Alexandra Svenonius
Pressansvarig
alexandra.svenonius@gasnatetstockholm.se
073-267 10 15

Mer från nyheter

Recept: Sommar med Stockholm Gas

Publicerat: 18 juni, 2024

Under Stockholms stjärnor

Publicerat: 17 april, 2024

Italiensk värme i svensk kyla med infravärme från Stockholm Gas

Publicerat: 21 mars, 2024

Recept: Så grillar du tortilla på gasspisen

Publicerat: 21 februari, 2024

Castellum ansluter biogas för att ge sina hyresgäster en attraktiv flexibilitet

Publicerat: 16 februari, 2024

Rapport: Hållbar och lokal energiförsörjning i Stockholm vid kris

Publicerat: 25 januari, 2024

Nyårsrecept: Torskrygg med regnbågsrom och parmesanmos

Publicerat: 21 december, 2023

Nyårsrecept: Krämig blomkålssoppa med hummer och smörstekt toast

Publicerat: 20 december, 2023

En hyllning till gasspisen och gasen

Publicerat: 20 december, 2023

”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”

Publicerat: 7 december, 2023

Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris

Publicerat: 4 december, 2023

Årets finalister i Circular Gastronomy Challenge 2023

Publicerat: 21 november, 2023

Pressmeddelande: Stockholm Gas förlänger restaurangernas utesäsong med biogasinfravärmare

Publicerat: 29 oktober, 2023

Skippa pappersfakturan och upptäck fördelarna med Autogiro, E-faktura och Kivra

Publicerat: 27 oktober, 2023

När temperaturen faller och snön lägger sig

Publicerat: 27 oktober, 2023

Utflyktstips till Läslovet - Upptäck gamla gasverksområdet

Publicerat: 27 oktober, 2023

Gas – inte bara för matlagning

Publicerat: 27 oktober, 2023

Stockholm Gas firar 170 år i gasens tjänst

Publicerat: 10 oktober, 2023

Höstrecept: Äpple- och björnbärspaj

Publicerat: 29 september, 2023

Höstrecept: Flankstek med kantarellsmör och picklade lingon

Publicerat: 29 september, 2023

Nomineringstider för Circular Gastronomy Challenge

Publicerat: 18 september, 2023

Sommarrecept: Smashburgare med chilimajonnäs och karamelliserad rödlök

Publicerat: 25 maj, 2023

Sommarrecept: Potatissallad med vårlök och friterad kapris

Publicerat: 25 maj, 2023

Påskrecept: Ärt- och bönbollar med ugnsbakade rotfrukter

Publicerat: 3 april, 2023

Påskrecept: Inkokt lax med lättkokta primörer, ägg och rom

Publicerat: 3 april, 2023

Tips & trix: Så håller du gasspisen skinande ren

Publicerat: 3 april, 2023

Uteblivet gasspisstöd till Stockholms gaskunder efter regeringsbeslut

Publicerat: 14 mars, 2023

Skattebefrielsen av biogas för företag slopad från 7 mars

Publicerat: 8 mars, 2023

Debattartikel: 50 000 hushåll i Stockholm blir utan stöd – regeringen har inte lärt sig av tidigare misstag

Publicerat: 3 februari, 2023

Information om skattebefrielse för biogas

Publicerat: 1 februari, 2023

Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen

Publicerat: 15 januari, 2023

Juliga recept för gasspisen och ugnen

Publicerat: 16 december, 2022

De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022

Publicerat: 8 december, 2022

Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor

Publicerat: 28 november, 2022

Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 22 november, 2022

100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!

Publicerat: 3 oktober, 2022

Prisinformation september

Publicerat: 29 september, 2022

Rapport: Biogas – så gör vi Stockholms sjötrafik hållbar

Publicerat: 2 maj, 2022

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas

Publicerat: 24 januari, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Gasnätet Stockholm med på Gröna Listan

Publicerat: 23 juni, 2021

Pressmeddelande: Nya rön om gasens roll i Sverige

Publicerat: 23 juni, 2021

Webinar: Biogas – en del av lösningen på kapacitetsbristen i Stockholm

Publicerat: 7 maj, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Gasnät till Västberga

Publicerat: 15 april, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Gasbranschen överlämnar klimatfärdplan till regeringen

Publicerat: 8 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

Webbinar: Fossilfritt och cirkulärt –biogasen nödvändig för Stockholm

Publicerat: 1 juni, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Gasbranschens klimatfärdplan lanserad

Publicerat: 30 januari, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

131-årig stockholmare går i pension

Publicerat: 11 september, 2019

Genomgång av gaskunder på Södermalm

Publicerat: 9 september, 2019

Stockholm har en ny biogasstation vid Frescati

Publicerat: 29 augusti, 2019

Almedalsseminarium: Biogasen i framtiden – från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 27 juni, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Nationell biogasstrategi nominerad som Årets kretsloppsfrämjare

Publicerat: 16 november, 2018

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm får ny drivmedelsstation för fordonsgas

Publicerat: 30 augusti, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

”Större klimatnytta med en biogasbil jämfört med en elbil”

Publicerat: 15 juni, 2018

IKEA:s serviceåtgärd påverkar inte kunder på stadsgasnätet

Publicerat: 23 maj, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen

Publicerat: 7 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Förslag till nationell biogasstrategi presenterad

Publicerat: 13 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Debatt – Utan biogas klarar vi inte målen om fossilfrihet

Publicerat: 13 mars, 2018

2018-01-10 – Regeringsbeslut – gasbilen en klimatbonusbil

Publicerat: 10 januari, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016