Juliga recept för gasspisen och ugnen
Snart är det äntligen jul igen och här delar vi med oss av några favoritrecept som garanterat skapar julstämning hemma i köket.
Recept på egen vinglögg
Ingredienser:
- 1 kanelstång
- 6 kryddnejlikor (hela)
- 1 hel torkad ingefära
- 1/2 tsk kardemummakärnor
- 2 bitar pomeransskal
- 1 dl russin
- 1 1/2 dl okryddat brännvin
- 75 cl rött vin
- 1 1/2 dl strösocker
Så gör du:
Lägg kanel, nejlika, ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal och russin i en stor burk med tätslutande lock.
Häll på brännvin och se till att alla kryddor är täckta. Stäng burken och låt den stå i fyra dagar. Skaka burken då och då.
Sila av vätskan i en kastrull. Tillsätt rödvin och nästan allt socker. Värm försiktigt på svag värme tills sockret löst sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker.
Häll upp på flaska och förvara svalt.
Griljering till julskinka eller rotselleri
Ingredienser:
- 1 äggula
- 1/2 dl senap, t.ex. skånsk senap
- 1/2 msk majsstärkelse
- 2 msk ströbröd
- ca 1 kg färdigkokt julskinka eller ugnsbakad rotselleri
Så gör du:
Sätt ugnen på 225°.
Rör ihop äggula och senap.
Lägg skinkan eller rotsellerin i en ugnsfast form. Torka av skinkan med papper och sikta över majsstärkelsen. Bred griljeringen över skinkan eller rotsellerin och strö över ströbrödet.
Griljera i cirka 15 minuter eller tills griljeringen fått fin färg.
Bakad rotselleri
Ingredienser:
- 1 medelstor rotselleri
- 1 msk olivolja
- 1 krm salt
- 1/2 krm grovmalen svartpeppar
Så gör du:
Sätt ugnen på 150°.
Skär av skalet på rotsellerin och skär en bit på ena sidan så att det bildas en liten botten och rotsellerin står stadigare.
Placera rotsellerin i en ugnsfast form och gnid in olivoljan. Salta och peppra.
Baka mitt i ugnen i 3 timmar, kanske längre. Kolla med en sticka och ta ut rotsellerin när den är mjuk ända in.
Mer från nyheter
Information om skattebefrielse för biogas
Publicerat: 1 februari, 2023
Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen
Publicerat: 15 januari, 2023
Juliga recept för gasspisen och ugnen
Publicerat: 16 december, 2022
De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022
Publicerat: 8 december, 2022
Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 22 november, 2022
100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!
Publicerat: 3 oktober, 2022
Prisinformation september
Publicerat: 29 september, 2022
Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan
Publicerat: 28 april, 2022
Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda
Publicerat: 9 december, 2021
Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 25 november, 2021
Varning för bedrägeriförsök
Publicerat: 16 november, 2021
Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm
Publicerat: 2 november, 2021
Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi
Publicerat: 29 september, 2021
Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt
Publicerat: 24 augusti, 2021
Vi byter till nytt faktureringssystem
Publicerat: 4 maj, 2021
Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket
Publicerat: 6 april, 2021
White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21
Publicerat: 15 december, 2020
Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 2 december, 2020
30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige
Publicerat: 11 november, 2020
Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB
Publicerat: 28 oktober, 2020
Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden
Publicerat: 25 september, 2020
Låt ditt drömkök bli verklighet!
Publicerat: 10 september, 2020
’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen
Publicerat: 20 maj, 2020
Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna
Publicerat: 13 november, 2019
Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts
Publicerat: 20 september, 2019
Så lagar du Pauls taco
Publicerat: 18 september, 2019
Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil
Publicerat: 26 juni, 2019
Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning
Publicerat: 28 mars, 2019
Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris
Publicerat: 5 oktober, 2018
Muskot tar hållbarhet ett steg längre
Publicerat: 18 september, 2018
Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra
Publicerat: 24 augusti, 2018
Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas
Publicerat: 6 juli, 2018
Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas
Publicerat: 27 juni, 2018
Tar gasens möjligheter ett steg längre
Publicerat: 15 maj, 2018
100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen
Publicerat: 26 april, 2018
Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor
Publicerat: 25 mars, 2018
Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig
Publicerat: 26 oktober, 2017
Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse
Publicerat: 2 oktober, 2017
Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter
Publicerat: 10 maj, 2017
Nu har Operakällaren två lågor i White Guide
Publicerat: 24 mars, 2017
Eriks Restauranger går över till förnybar gas
Publicerat: 2 december, 2016
Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare
Publicerat: 1 november, 2016
Grön gas blir guld värd på krogen
Publicerat: 6 oktober, 2016
Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid
Publicerat: 15 september, 2016
Höstens mattrend: 100% biogas
Publicerat: 30 augusti, 2016
Fortum Värme avyttrar gasverksamheter
Publicerat: 1 juli, 2016
Stockholmskrogar satsar på grön gas
Publicerat: 25 maj, 2016
Laga mat på gasspis
Publicerat: 10 maj, 2016
Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi
Publicerat: 10 maj, 2016
Nytt hållbarhetspris för restauranger
Publicerat: 11 april, 2016