Juliga recept för gasspisen och ugnen

16 december, 2022

Snart är det äntligen jul igen och här delar vi med oss av några favoritrecept som garanterat skapar julstämning hemma i köket.

Recept på egen vinglögg

Ingredienser:

  • 1 kanelstång
  • 6 kryddnejlikor (hela)
  • 1 hel torkad ingefära
  • 1/2 tsk kardemummakärnor
  • 2 bitar pomeransskal
  • 1 dl russin
  • 1 1/2 dl okryddat brännvin
  • 75 cl rött vin
  • 1 1/2 dl strösocker

Så gör du:

Lägg kanel, nejlika, ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal och russin i en stor burk med tätslutande lock.

Häll på brännvin och se till att alla kryddor är täckta. Stäng burken och låt den stå i fyra dagar. Skaka burken då och då.

Sila av vätskan i en kastrull. Tillsätt rödvin och nästan allt socker. Värm försiktigt på svag värme tills sockret löst sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker.

Häll upp på flaska och förvara svalt.

 

Griljering till julskinka eller rotselleri

Ingredienser:

  • 1 äggula
  • 1/2 dl senap, t.ex. skånsk senap
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 2 msk ströbröd
  • ca 1 kg färdigkokt julskinka eller ugnsbakad rotselleri

Så gör du:

Sätt ugnen på 225°.

Rör ihop äggula och senap.

Lägg skinkan eller rotsellerin i en ugnsfast form. Torka av skinkan med papper och sikta över majsstärkelsen. Bred griljeringen över skinkan eller rotsellerin och strö över ströbrödet.

Griljera i cirka 15 minuter eller tills griljeringen fått fin färg.

 

Bakad rotselleri

Ingredienser:

  • 1 medelstor rotselleri
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm grovmalen svartpeppar

Så gör du:

Sätt ugnen på 150°.

Skär av skalet på rotsellerin och skär en bit på ena sidan så att det bildas en liten botten och rotsellerin står stadigare.

Placera rotsellerin i en ugnsfast form och gnid in olivoljan. Salta och peppra.

Baka mitt i ugnen i 3 timmar, kanske längre. Kolla med en sticka och ta ut rotsellerin när den är mjuk ända in.

Mer från nyheter

Information om skattebefrielse för biogas

Publicerat: 1 februari, 2023

Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen

Publicerat: 15 januari, 2023

Juliga recept för gasspisen och ugnen

Publicerat: 16 december, 2022

De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022

Publicerat: 8 december, 2022

Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 22 november, 2022

100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!

Publicerat: 3 oktober, 2022

Prisinformation september

Publicerat: 29 september, 2022

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016