Stockholmskrogar satsar på grön gas

25 maj, 2016

Svenska Brasseriers restauranger, där bland annat Sturehof och Riche ingår, går över till att laga mat på förnybar energi. Krogarna har tecknat ett avtal med Stockholm Gas som kommer att leverera 100 procent biogas.

Stockholmskrogarna Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo och Luzette tar steget och börjar tillaga maten med 100 procent grön gas. Ekologiskt och närodlat har under en tid varit en tydlig samhällstrend. Nu vävs råvaran och djurhållningen ihop med personalpolitik och energifrågor. Biogasen tar just nu en huvudroll hos de medvetna restaurangerna, vilket även uppmärksammas av White Guide med en ny märkning*.

– Det känns självklart att våra restauranger nu övergår till att tillaga mat av förnybar energi. Att utveckla hållbarheten är en fråga som jag drivit länge vilket gör det extra spännande då vi med biogasen tar ett större ansvar för miljön, säger Pg Nilsson, Svenska Brasseriers grundare och huvudägare.

Med biogasen får restaurangerna ett kretsloppstänkande där matavfall och annat organiskt material tas tillvara för att framställa gas. Restprodukten blir också ett naturligt gödsel som kan användas för att odla ny, bra mat. Genom att ta steget till lokalt producerad biogas är restaurangerna med och bidrar till en alltmer cirkulär ekonomi i Stockholmsregionen.

Stockholm stads målsättning till år 2020 är att minst 70 procent av stockholmarnas matavfall ska samlas in för att kunna ombildas till biogas.

– Samarbetet med restaurangerna inom Svenska Brasserier ser vi som en viktig affär. Att laga mat på gas har länge varit proffskockarnas val. Restaurangbranschens stora intresse för närproducerat, ekologiskt och småskaligt talar för att intresset för hållbar tillagning genom biogas kommer öka. Vi tycker det känns bra att kunna hjälpa våra kunder att utveckla sin verksamhet på ett hållbart sätt, säger Renée Josefsson, VD på Stockholm Gas.

För frågor vänligen kontakta:
Renée Josefsson, vd Stockholm Gas, e-post: renee.josefsson@stockholmgas.se, telefon: 072-5389859

Pg Nilsson, grundare och huvudägare Svenska Brasserier, e-post: pg.nilsson@svenskabrasserier.se

*Ny märkning
I årets White Guide introduceras också en märkning av restauranger som lagar mat cirkulärt genom biogas. Dessa restauranger får den nya symbolen 100% biogas i form av en gaslåga intill sin restaurangbeskrivning.

Om Stockholm Gas
Stockholm Gas levererar naturgas, biogas och stadsgas till ca 65 000 privathushåll, 850 restauranger, transportsektorn och ett antal industrier i Stockholm, Solna och Sundbyberg. Genom långsiktighet, transperens och kundfokus vill vi vara stockholmarnas självklara val – och en av Sveriges ledande gasleverantörer. Vi gör det med fötterna i traditionen, hjärtat i kundens behov och blicken mot en hållbar framtid där biogasen dominerar. Stockholm Gas AB är ett helägt dotterbolag till AB Fortum Värme samägt med Stockholm stad.

Mer från nyheter

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Just nu: uppgradera till gas så får du minst 7000kr rabatt på spisen

Publicerat: 2 januari, 2019

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016