Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

20 september, 2019

Paul Svensson framför sitt gatukök i samarbete med Stockholm Gas.

Nu öppnar stjärnkocken Paul Svensson, tillsammans med Stockholm Gas, återigen upp sitt tillfälliga gatukök i centrala Stockholm. Men den mat som serveras är långt ifrån fastfood. Den som beställt mat i Pauls Gatukök har nämligen fått vänta i ungefär sex månader på att få maten serverad. Det är så lång tid det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras.

Gatuköket öppnade i april, men det var först när beställningarna lagts som maten började odlas. Projektet har gått att följa online hela sommaren och nu när allt är klart öppnar gatuköket upp igen, redo att servera tacos till dem som beställt ett halvår tidigare. Serveringen sker på Norrmalmstorg i Stockholm den 20:e och 21:a september.

-Ett halvår är den tiden det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Generellt sett så odlas det idag betydligt mycket mer råvaror i världen än vi faktiskt behöver, framförallt eftersom att vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan på Rosendal, säger Paul Svensson.

Maten har under sommaren odlats på Rosendals Trädgård, en biodynamisk handelsträdgård mitt i Stockholm, och rätten som serveras är väl komponerad av närodlade, smakrika och omsorgsfullt hanterade råvaror. Den rätt som serveras är en taco på vintagebröd, mole på grillade rödbetor, guacamole på bondbönor och krispig septembersallad på fänkål, fermenterad rabarber och koriander. Till det serveras en alkoholfri rabarber och äpple ”mojito”.

-Vi vill lyfta frågan om hur hållbar mat odlas, men också hur den tillagas. Speciellt som alla stockholmare med ledningsburen gas nu kan få 100% biogas i sina hem. Därför tillagas självklart maten i Pauls Gatukök på gasspis och biogas som framställs av restprodukter av organiskt material som till exempel matavfall, säger Renée Josefsson, VD på Stockholm Gas.

För att garantera att vi inte odlar för mycket utan tar tillvara på allt, har råvarorna odlats först efter att beställningarna lades i april. Därför går det inte längre att beställa i gatuköket, utan nu serverar vi dem som beställde för sex månader sedan. Den som missade att beställa kan dock laga sin egen hållbara tacos hemma. 

RECEPT: Pauls Taco - taco med rödbetsmole, bondbönsguacamole, fänkål och syrad rabarber

TORTILLAS 9-10 portioner

3dl brödmjöl
2 dl stenmalet vete
2 dl varmt vatten
1 msk matolja
1 tsk bakpulver

Gör så här:

Blanda brödmjölet och vetemjölet i en bunke. Slå över varmt vatten och rör runt. Pudra över bakpulver och ringla på olja. Knåda till slät deg. Kavla ut degen och stansa 12 cm stora rundlar. Hetta upp en panna och stek torrt tills rundlarna puffar. Lägg upp bröden på ett fat och täck med en duk ett par varv. Låt mjukna och värm hastigt i micro eller med ånga innan servering.

RÖDBETSMOLE 4 portioner

2 stora rödbetor
1 tsk korianderfrön
3 lagerblad
1 lök
2 vitlöksklyftor
10 skivor Rökt Vildsvamp till buljongen
5 st. svart vitlök
3 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
1/3 fänkål
1/5 rabarber, fermenterad
Fermenterad spansk körvel

Gör så här:

Skär 1 beta i strimlor. Torka i ugnen över natten på 80°C tills de är torra. Skiva löken och hacka vitlöken. Riv den andra rödbetan rå.
Stek löken och vitlöken med lite olja tills den mjuk. Tillsätt den rökta svampen, den torkade rödbetan och riven rödbeta. Lägg i kryddorna och täck med vatten. Sjud i ugnen i minst 5 timmar.

Mixa den svarta vitlöken och tillsätt till molen. Koka ihop till mustig smak och smaka av med salt och svartpeppar. Hyvla fänkålen tunt och blanda med den fermenterade rabarbern och den spanska körveln, honung och salt.

BONDBÖNSGUACAMOLE 4 portioner

12 bondbönor
1 st gul lök
½ st vitlöksklyfta
1 st tomat
2 kvistar koriander

Gör så här:

Skär de hela bondbönorna rakt över. Svetta löken mjuk i olja i en stekpanna. Tillsätt bönorna och en skvätt vatten. Ångkoka i 3-4 minuter. Häll av och mixa direkt med spenaten och vitlöken. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör i tomaten, chilin och koriandern kallt.

Mer från nyheter

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Just nu: uppgradera till gas så får du minst 7000kr rabatt på spisen

Publicerat: 2 januari, 2019

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016