Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

13 november, 2019

Pressmeddelande 13 november, 2019 


Nu är första spadtaget för en utbyggnation av gasnätet taget. Expansionen sker till köpcentrumet Westfield Mall of Scandinavia och gör att Storstockholms största restaurangområde kan ställa om till biogas. Bytet från gasol till biogas genererar, förutom ökad drift- och leveranssäkerhet, även miljövinster i form av minskade utsläpp med 300 ton koldioxid per år.

Utbyggnaden av gasnätet är delvis finansierad av Klimatklivet, ett statligt investeringsstöd för klimatinvesteringar som minskar utsläpp på lokal och regional nivå. Westfield Mall of Scandinavia har sedan öppnandet 2015 haft hållbarhet i fokus och är certifierade enligt BREEAM. När gasnätet nu byggs ut får de möjlighet att använda biogas istället för gasol.

- Vi ser det här som en strategisk investering i att ständigt tillvarata de möjligheter som finns med att utveckla Westfield Mall of Scandinavia i en hållbar riktning. Att våra restauranger blir en del i ett cirkulärt kretslopp i vår närmiljö är viktigt, säger Sofia Rundström, Centrumchef på Westfield Mall of Scandinavia.

Biogasen är en del av den pågående omställningen mot hållbara lösningar. Den har många miljö- och samhällsnyttor, ett bra exempel är hur samhällets avfall kan förädlas och användas igen.

- Det här är fantastisk roligt och vi är stolta att Sveriges största köpcenter väljer att gå över till biogas. Vi ser tydligt att biogasen mer och mer blir ett aktivt val för moderna livsstilar och lösningar. Till exempel för matlagning och uppvärmning av utemiljöer både utifrån ett ekologiskt och socialt hållbarhetsperspektiv, säger Renée Josefsson, vd Stockholm Gas.

Gasnätet Stockholm upplever ett ökat intresse i regionen för att ansluta sig till gasnätet. Cirka 55 mil långt sträcker sig gasnätet från Stockholms södra förorter till Solna, Sundbyberg och Västerort. Gasnätet är en del i infrastrukturen för utvecklingen av en hållbar stad.  

- Vi moderniserar och utvecklar gasnätet kontinuerligt och att Westfield Mall of Scandinavia ser gasen som en lösning för framtiden tycker vi såklart är roligt. Detta är andra gången på relativt kort tid som vi bygger ut gasnätet i Solna och möjliggör en trygg och stabil distribution av biogas, säger Cecilia Hedqvist, på Gasnätet Stockholm.

För frågor vänligen kontakta:
Jessica Engelbrecht, marknadsansvarig Stockholm Gas AB
jessica.engelbrecht@stockholmgas.se tel. 070-315 52 07

Alexandra Svenonius, chef nätmarknad Gasnätet Stockholm
alexandra.svenonius@gasnatetstockholm.se tel. 073-267 10 15

Fakta om biogas
Biogas är helt förnybar och tillverkas av bland annat återvunnet matavfall eller annat organiskt restmaterial. Vid produktion av biogas från matavfall är den enda restprodukten biogödsel som kan användas till nya ekologiska grönsaker.

Biogas i korthet:

- Ger mycket energi och har en minimal miljöpåverkan
- Är ett förnybart bränsle som gör störst nytta när det ersätter fossila bränslen
- Bidrar inte till nettoutsläppet av koldioxid
- Ingår i det naturliga kretsloppet och bidrar till en cirkulär ekonomi
- Har många användningsområden som drivmedel i fordon, industrin, uppvärmning, hushåll samt att framställa el och värme

Att välja biogas via gasnätet ger många fördelar, bland annat minskar det behovet av gasoltransporter på våra vägar och ökar driftsäkerheten för kunden eftersom det alltid finns gas i nätet. Dessutom är felanmälan öppen dygnet runt, året om, för en trygg och stabil gasdistribution.

Mer från nyheter

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Just nu: uppgradera till gas så får du minst 7000kr rabatt på spisen

Publicerat: 2 januari, 2019

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016