Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt

22 november, 2022

PRESSMEDDELANDE 22 NOVEMBER 2022

WHITE GUIDE: Juryn presenterar idag tio finalister till hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022. Årets finalister står för en mångfald av idéer för omställning till cirkulär ekonomi i restaurangbranschen. Ett tecken i årets omgång är att fler aktörer än restauranger skickar in idéer för branschutveckling, ett annat att social hållbarhet tar allt större plats. Den femte december utses de tre vinnarna som med innovationsstöd får hjälp att förverkliga sina idéer under våren 2023.

100% Cirkulärt är ett framtidsinriktat hållbarhetspris med innovationsprogram som under sex månader uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt från idé till verklighet. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler restauranger till omställning till den cirkulära ekonomin.

– Alarmerande rapporter om konsekvenserna av klimatförändringarna och den förlorade biologiska mångfalden kommer allt tätare. Därför måste omställningen av matsystemet göras nu. Och i den processen kan restauranger spela en avgörande roll, säger Per Styregård, juryns ordförande i 100% Cirkulärt.

Juryn i årets omgång av 100% Cirkulärt har mottagit en mångfald av förslag från hela landet. Idéerna handlar om allt ifrån matsvinn, smarta förpackningar och energibesparingar till inredningsdesign och social hållbarhet. Förslagen kommer från restauranger men även från andra aktörer som vill stötta restaurangbranschen i omställningen.

– Det är viktigt att så många som möjligt tänker hållbart och cirkulärt och samarbetar, inte minst nu när branschen har det tuffare än någonsin, fortsätter Per Styregård.

Juryn har nu valt ut de tio idéer som den bedömer bäst motsvarar kriterierna. De tio nominerade finalisterna till 100% Cirkulärt 2022 utan inbördes rangordning är:

  • Lilla Bjers – Inspirationsdagar om hur en grönsaksgård och restaurang utvecklas cirkulärt
  • Reprofit – System för nyckeltal som mätverktyg för cirkularitet på restauranger
  • Ringo Eco – System för tvätt och återanvändning av take away-förpackningar
  • Kalf & Hansen – Manual för minskad miljöpåverkan på restauranger
  • Green Loop System – Återanvändning av plastservis i offentliga restauranger
  • Skoogs Krog & Logi – Självförsörjande restaurang i fjällen
  • Kafeega UF Lerums Gymnasium – Kaffesump blir gödningsmedel
  • Vår Lokal – Modell för att driva en hållbar verksamhet med fokus på mat, möten och nätverk
  • Husmor Lisa – Nätverk för viltplockare som tar tillvara vilda växter till restauranger
  • Wayout – Nyckelfärdiga vatten- och dryckfabriker i miniatyr

Kriterier för att vinna priset och få ta del av innovationsstödet är att idén ska bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt, kunna växa i storlek och bli lönsam, göra konkret och mätbar nytta samt ha potential att spridas och på så sätt påverka fler restauranger, och även andra delar av matsystemet.

Måndagen den 5 december utser juryn de tre vinnarna som får innovationsstöd och hjälp att förverkliga sina idéer under våren 2023.

 

För mer information, kontakta:

Ami Hovstadius, projektledare 100% Cirkulärt, 070 999 45 00, ami@whiteguide.com
Per Styregård, juryns ordförande 100% Cirkulärt, 070 777 66 78, per@whiteguide.com

Juryn består av kockar och hållbarhetsexperter med fokus på cirkulär ekonomi och gastronomi. Per Styregård – juryns ordförande, skribent på White Guide, DI Weekend och ICON. Jessica Engelbrecht – strateg på Stockholm Gas. Viktoria Roos – ledare för öppen innovation på Electrolux Professional. Ulrika Brydling – kock och hållbarhetsexpert. Sofia B Olsson – kock & operations Manager Restaurang Vrå, ordförande Framtidens Krogkultur, utsedd till Årets Hållbara Innovatör 2018. Johan Gottberg – Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet, K-märkt samt hållbarhetskonsult. Ingela Wickman Bois – rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation. Jens Thulin – nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av digitala marknadsplatsen Mylla Mat. Anna Henning Moberg – ansvarig för projektutveckling vid Torsåker gård, Axfoundation, Jesper Örtengren – ansvarig för utvecklingsfrågor F&B Vasakronan. 

Juryn har även tillgång till ett advisory board med rådgivning från andra experter inom cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och specialområden beroende på idéernas karaktär. Advisory board kompletteras löpande med kompetens under juryprocessen.

Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt instiftades 2016 av White Guide på initiativ av Stockholm Gas. Priset utvecklas vidare med ett innovationsprogram för restaurangbranschen i samarbete med Electrolux Professional, Martin & Servera, Vasakronan och representanter från näringsliv, akademi och organisationer som Axfoundation, Generation Waste, Good Food Capital, Restaurangakademien, RISE och Sveaskog.

 

Mer från nyheter

De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022

Publicerat: 8 december, 2022

Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 22 november, 2022

100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!

Publicerat: 3 oktober, 2022

Prisinformation september

Publicerat: 29 september, 2022

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016