Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

10 maj, 2016

Arvid Nordquist har slutit avtal med Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm som möjliggör det första kafferosteriet i Sverige drivet på förnybar energi, biogas. Från och med första kvartalet 2017 börjar Stockholm Gas leverera biogas till rostmaskinerna på Arvid Nordquist kafferosteri. Klimatpåverkan kommer på årsbasis att minska med 1 100 ton CO2e, motsvarande utsläpp från sju miljoner km bilkörning. Samtidigt minskas antalet transporter till rosteriet i Solna utanför Stockholm.

Maria Ryeng och Renée Josefsson från Stockholm Gas tillsammans med Anders Nordquist från Arvid Nordquist och Cecilia Hedqvist från Gasnätet Stockholm är glada att de två avtalen äntligen är undertecknade.
För Arvid Nordquist innebär kvalitetsbegreppet även att ta ansvar för miljö och människa i hela värdekedjan för hantverket med att få fram det godaste kaffet. Sedan sommaren 2014 har Arvid Nordquist levererat 100 procent hållbart certifierat kaffe i syfte att ta hänsyn till miljö och människa i odlingsledet. Framgångarna i hållbarhetsarbetet är ett resultat av ett långsiktigt arbete som påbörjades redan under 90-talet. Kafferosteriet har länge använt sig av förnybar el, värme och kyla men användningen av gasol i rostmaskinerna har återstått. Det är en utmaning för alla kafferosterier att hitta en lösning att rosta kaffe med förnybart bränsle.

- Vårt rosteri är kvalitets- och miljöcertifierat och vi arbetar kontinuerligt med att minimera vår klimat- och miljöpåverkan. Vi är stolta över att vi blir det första kafferosteriet i Sverige som drivs på förnybar energi, tack vare avtalen med Stockholms Gas och Gasnätet Stockholm. Det innebär att vi redan 2017 når ett av de hållbarhetsmål vi tidsbestämt till 2020 med stor marginal; 76 procent av kaffeverksamheten kommer drivas av förnybar energi under nästa år om vi ser till rosteri och distribution. Målet var 50 procent. Arvid Nordquist är även det enda kafferosteriet i Norden som uteslutande använder sig av hållbart certifierade kaffebönor och att vi nu går över till biogas i rosteriet är ytterligare en mycket positiv milstolpe i vårt hållbarhetsarbete, säger Peter Dannqvist, Hållbarhetschef på Arvid Nordquist.

- Samarbetet med Arvid Nordquist är både en stor och viktig affär. Nu kan vi addera kafferosteri till de kunder som vi samarbetar med inom gastronomi och Arvid Nordquist är det första företaget med matproduktion i stor skala som väljer biogas. Vi vill hjälpa våra kunder med att kunna fortsätta arbeta med sitt hantverk på ett hållbart sätt och vi ser att efterfrågan på biogas ökar, säger Renée Josefsson, VD på Stockholm Gas.

Biogas ingår i jordens naturliga kretslopp och är en förnybar, icke-fossil energikälla. Biogasen behöver ingen lagring och inga transporter, då leveransen till Arvid Nordquist sker direkt via gasledningar och inte via vägtransport. Gasnätet Stockholm bygger nu ut en ledning från gasnätet till Arvid Nordquist, på så sätt blir det möjligt med rostade kaffebönor på biogas i Solna. Biogas minskar utsläppen av koldioxid med mellan 85-96% procent jämfört med gasol. Förnybar biogas ger därmed ett bränsle med väsentligt lägre miljöpåverkan.
- Varje anslutning med biogas som görs till gasnätet bidrar till en hållbarare stad och Arvid Nordquist är en pionjär inom hållbarhet, säger Cecilia Hedqvist VD för Gasnätet Stockholm.

Arvid Nordquist är ett livsmedelsföretag som tar ansvar för matens restprodukter och delvis sluter kretsloppet med att basera rosteriet på biogas. Genom steget till lokalt producerad biogas bidrar företaget till en alltmer cirkulär ekonomi i Stockholmsregionen.

De första paketen kaffe rostade på biogas kommer att finnas i butik under första kvartalet 2017.

För frågor kontakta gärna:
Peter Dannqvist: Hållbarhetschef samt Logistikdirektör för Arvid Nordquist.
peter.dannqvist@arvidnordquist.se. Telefon är 08-799 19 16
Veronica Persson: Marknadskommunikatör Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm
veronica.persson@stockholmgas.se. Telefon är 076-208 20 90

Fakta

  • 1996 lanserade Arvid Nordquist det första ekologiska kaffet.
  • 2003 miljöcertifierade företaget sig. 2004 inledde Arvid Nordquist övergången till hållbart certifierat kaffe.
  • 2011 bestämde sig Arvid Nordquist för att klimatkompensera för sin kaffeproduktion i hela  värdekedjan.
  • 2014 Som första svenska kafferosteri övergår Arvid Nordquist till att använda sig av 100% hållbart  certifierade kaffebönor. Därmed garanteras att kaffet producerats med hänsyn till människa  och miljö och företaget minimerar tex risken för barnarbete, diskriminering och otillåtna  bekämpningsmedel används i odlingen. Med 100% hållbart certifierat kaffe så sker en  tredjepartskontroll både hos odlare och hos företaget Arvid Nordquist.  Genom att uteslutande använda sig av hållbart certifierat kaffe bidrog Arvid Nordquist under  förra året med 40 miljoner i premier till odlare för att ge stöd till miljö och  arbetsvillkorsförbättringar. Dessutom bidrog företaget med 3 miljoner till trädplantering i  avskogade områden i utvecklingsländer.

Om Arvid Nordquist

Arvid Nordquist HAB är ett svenskt familjeföretag som sedan 1884 har tagit världens smaker till marknader i Norden, genom starka internationella varumärken och vårt egna lokalrostade kaffe. Arvid Nordquist erbjuder kaffe, livsmedel, vin och öl till detaljhandeln, restauranger och grossister i hela Norden. Vi arbetar aktivt med att minska vår påverkan på miljö och människa bland annat genom att fokusera på hållbarhetscertifierad produktion med tredjepartskontroll, identifierade miljömål, utbildning och klimatkompensation genom trädplantering. Arvid Nordquist är Nordens enda kafferosteri som uteslutande erbjuder 100 % hållbart certifierat kaffe. 2017 tar vi också steget till att bli det första kafferosteriet i Sverige drivet på helt förnyelsebara energikällor. Hållbarhetsinvesteringarna har också påverkat försäljningen då Arvid Nordquist kaffe är det snabbast växande kaffevarumärket under senaste år. Arvid Nordquist har också genomfört en tredjepartsanalys på hur väl företagets hållbarhetsarbete matchar FN’s globala utvecklingsmål. En lärorik process som hjälper oss vidare i hållbarhetsarbetet. Arvid Nordquist har 220 medarbetare, finns i samtliga nordiska länder, försäljningen uppgick 2015 till 2 044 MSEK. Förutom Arvid Nordquist kaffe hanterar vi kända varumärken så som Hipp barnmat, Kelloggs, Tabasco, Bollinger mfl.

Om Stockholm Gas

Stockholm Gas levererar naturgas, biogas och stadsgas till ca 65 000 privathushåll, 850 restauranger, transportsektorn och ett antal industrier i Stockholm, Solna och Sundbyberg. Genom långsiktighet, transperens och kundfokus vill vi vara stockholmarnas självklara val  – och en av Sveriges ledande gasleverantörer. Vi gör det med fötterna i traditionen, hjärtat i kundens behov och blicken mot en hållbar framtid där biogasen dominerar. Stockholm Gas AB är ett helägt dotterbolag till AB Fortum Värme samägt med Stockholm stad.

Om Gasnätet Stockholm

Gasnätet Stockholm AB leder gas till ca 65 000 lägenheter, villor, restauranger och industrier i Stockholm, Solna och Sundbyberg. Vi leder även gas till tankstationer och bussdepåer samt äger en förgasningsanläggning. Fordonsgasen bidrar till lägre utsläpp i trafiken och till Sveriges miljömål; en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Idag består drygt 35 % av den distribuerade gasen av biogas och vår vision är att all gas i framtiden ska vara biogas.

 

Mer från nyheter

Recept: Sommar med Stockholm Gas

Publicerat: 18 juni, 2024

Under Stockholms stjärnor

Publicerat: 17 april, 2024

Italiensk värme i svensk kyla med infravärme från Stockholm Gas

Publicerat: 21 mars, 2024

Recept: Så grillar du tortilla på gasspisen

Publicerat: 21 februari, 2024

Castellum ansluter biogas för att ge sina hyresgäster en attraktiv flexibilitet

Publicerat: 16 februari, 2024

Rapport: Hållbar och lokal energiförsörjning i Stockholm vid kris

Publicerat: 25 januari, 2024

Nyårsrecept: Torskrygg med regnbågsrom och parmesanmos

Publicerat: 21 december, 2023

Nyårsrecept: Krämig blomkålssoppa med hummer och smörstekt toast

Publicerat: 20 december, 2023

En hyllning till gasspisen och gasen

Publicerat: 20 december, 2023

”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”

Publicerat: 7 december, 2023

Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris

Publicerat: 4 december, 2023

Årets finalister i Circular Gastronomy Challenge 2023

Publicerat: 21 november, 2023

Pressmeddelande: Stockholm Gas förlänger restaurangernas utesäsong med biogasinfravärmare

Publicerat: 29 oktober, 2023

Skippa pappersfakturan och upptäck fördelarna med Autogiro, E-faktura och Kivra

Publicerat: 27 oktober, 2023

När temperaturen faller och snön lägger sig

Publicerat: 27 oktober, 2023

Utflyktstips till Läslovet - Upptäck gamla gasverksområdet

Publicerat: 27 oktober, 2023

Gas – inte bara för matlagning

Publicerat: 27 oktober, 2023

Stockholm Gas firar 170 år i gasens tjänst

Publicerat: 10 oktober, 2023

Höstrecept: Äpple- och björnbärspaj

Publicerat: 29 september, 2023

Höstrecept: Flankstek med kantarellsmör och picklade lingon

Publicerat: 29 september, 2023

Nomineringstider för Circular Gastronomy Challenge

Publicerat: 18 september, 2023

Sommarrecept: Smashburgare med chilimajonnäs och karamelliserad rödlök

Publicerat: 25 maj, 2023

Sommarrecept: Potatissallad med vårlök och friterad kapris

Publicerat: 25 maj, 2023

Påskrecept: Ärt- och bönbollar med ugnsbakade rotfrukter

Publicerat: 3 april, 2023

Påskrecept: Inkokt lax med lättkokta primörer, ägg och rom

Publicerat: 3 april, 2023

Tips & trix: Så håller du gasspisen skinande ren

Publicerat: 3 april, 2023

Uteblivet gasspisstöd till Stockholms gaskunder efter regeringsbeslut

Publicerat: 14 mars, 2023

Skattebefrielsen av biogas för företag slopad från 7 mars

Publicerat: 8 mars, 2023

Debattartikel: 50 000 hushåll i Stockholm blir utan stöd – regeringen har inte lärt sig av tidigare misstag

Publicerat: 3 februari, 2023

Information om skattebefrielse för biogas

Publicerat: 1 februari, 2023

Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen

Publicerat: 15 januari, 2023

Juliga recept för gasspisen och ugnen

Publicerat: 16 december, 2022

De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022

Publicerat: 8 december, 2022

Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor

Publicerat: 28 november, 2022

Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 22 november, 2022

100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!

Publicerat: 3 oktober, 2022

Prisinformation september

Publicerat: 29 september, 2022

Rapport: Biogas – så gör vi Stockholms sjötrafik hållbar

Publicerat: 2 maj, 2022

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas

Publicerat: 24 januari, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Gasnätet Stockholm med på Gröna Listan

Publicerat: 23 juni, 2021

Pressmeddelande: Nya rön om gasens roll i Sverige

Publicerat: 23 juni, 2021

Webinar: Biogas – en del av lösningen på kapacitetsbristen i Stockholm

Publicerat: 7 maj, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Gasnät till Västberga

Publicerat: 15 april, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Gasbranschen överlämnar klimatfärdplan till regeringen

Publicerat: 8 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

Webbinar: Fossilfritt och cirkulärt –biogasen nödvändig för Stockholm

Publicerat: 1 juni, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Gasbranschens klimatfärdplan lanserad

Publicerat: 30 januari, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

131-årig stockholmare går i pension

Publicerat: 11 september, 2019

Genomgång av gaskunder på Södermalm

Publicerat: 9 september, 2019

Stockholm har en ny biogasstation vid Frescati

Publicerat: 29 augusti, 2019

Almedalsseminarium: Biogasen i framtiden – från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 27 juni, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Nationell biogasstrategi nominerad som Årets kretsloppsfrämjare

Publicerat: 16 november, 2018

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm får ny drivmedelsstation för fordonsgas

Publicerat: 30 augusti, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

”Större klimatnytta med en biogasbil jämfört med en elbil”

Publicerat: 15 juni, 2018

IKEA:s serviceåtgärd påverkar inte kunder på stadsgasnätet

Publicerat: 23 maj, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen

Publicerat: 7 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Förslag till nationell biogasstrategi presenterad

Publicerat: 13 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Debatt – Utan biogas klarar vi inte målen om fossilfrihet

Publicerat: 13 mars, 2018

2018-01-10 – Regeringsbeslut – gasbilen en klimatbonusbil

Publicerat: 10 januari, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016