Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi
Arvid Nordquist har slutit avtal med Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm som möjliggör det första kafferosteriet i Sverige drivet på förnybar energi, biogas. Från och med första kvartalet 2017 börjar Stockholm Gas leverera biogas till rostmaskinerna på Arvid Nordquist kafferosteri. Klimatpåverkan kommer på årsbasis att minska med 1 100 ton CO2e, motsvarande utsläpp från sju miljoner km bilkörning. Samtidigt minskas antalet transporter till rosteriet i Solna utanför Stockholm.
- Vårt rosteri är kvalitets- och miljöcertifierat och vi arbetar kontinuerligt med att minimera vår klimat- och miljöpåverkan. Vi är stolta över att vi blir det första kafferosteriet i Sverige som drivs på förnybar energi, tack vare avtalen med Stockholms Gas och Gasnätet Stockholm. Det innebär att vi redan 2017 når ett av de hållbarhetsmål vi tidsbestämt till 2020 med stor marginal; 76 procent av kaffeverksamheten kommer drivas av förnybar energi under nästa år om vi ser till rosteri och distribution. Målet var 50 procent. Arvid Nordquist är även det enda kafferosteriet i Norden som uteslutande använder sig av hållbart certifierade kaffebönor och att vi nu går över till biogas i rosteriet är ytterligare en mycket positiv milstolpe i vårt hållbarhetsarbete, säger Peter Dannqvist, Hållbarhetschef på Arvid Nordquist.
- Samarbetet med Arvid Nordquist är både en stor och viktig affär. Nu kan vi addera kafferosteri till de kunder som vi samarbetar med inom gastronomi och Arvid Nordquist är det första företaget med matproduktion i stor skala som väljer biogas. Vi vill hjälpa våra kunder med att kunna fortsätta arbeta med sitt hantverk på ett hållbart sätt och vi ser att efterfrågan på biogas ökar, säger Renée Josefsson, VD på Stockholm Gas.
Biogas ingår i jordens naturliga kretslopp och är en förnybar, icke-fossil energikälla. Biogasen behöver ingen lagring och inga transporter, då leveransen till Arvid Nordquist sker direkt via gasledningar och inte via vägtransport. Gasnätet Stockholm bygger nu ut en ledning från gasnätet till Arvid Nordquist, på så sätt blir det möjligt med rostade kaffebönor på biogas i Solna. Biogas minskar utsläppen av koldioxid med mellan 85-96% procent jämfört med gasol. Förnybar biogas ger därmed ett bränsle med väsentligt lägre miljöpåverkan.
- Varje anslutning med biogas som görs till gasnätet bidrar till en hållbarare stad och Arvid Nordquist är en pionjär inom hållbarhet, säger Cecilia Hedqvist VD för Gasnätet Stockholm.
Arvid Nordquist är ett livsmedelsföretag som tar ansvar för matens restprodukter och delvis sluter kretsloppet med att basera rosteriet på biogas. Genom steget till lokalt producerad biogas bidrar företaget till en alltmer cirkulär ekonomi i Stockholmsregionen.
De första paketen kaffe rostade på biogas kommer att finnas i butik under första kvartalet 2017.
För frågor kontakta gärna:
Peter Dannqvist: Hållbarhetschef samt Logistikdirektör för Arvid Nordquist.
peter.dannqvist@arvidnordquist.se. Telefon är 08-799 19 16
Veronica Persson: Marknadskommunikatör Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm
veronica.persson@stockholmgas.se. Telefon är 076-208 20 90
Fakta
- 1996 lanserade Arvid Nordquist det första ekologiska kaffet.
- 2003 miljöcertifierade företaget sig. 2004 inledde Arvid Nordquist övergången till hållbart certifierat kaffe.
- 2011 bestämde sig Arvid Nordquist för att klimatkompensera för sin kaffeproduktion i hela värdekedjan.
- 2014 Som första svenska kafferosteri övergår Arvid Nordquist till att använda sig av 100% hållbart certifierade kaffebönor. Därmed garanteras att kaffet producerats med hänsyn till människa och miljö och företaget minimerar tex risken för barnarbete, diskriminering och otillåtna bekämpningsmedel används i odlingen. Med 100% hållbart certifierat kaffe så sker en tredjepartskontroll både hos odlare och hos företaget Arvid Nordquist. Genom att uteslutande använda sig av hållbart certifierat kaffe bidrog Arvid Nordquist under förra året med 40 miljoner i premier till odlare för att ge stöd till miljö och arbetsvillkorsförbättringar. Dessutom bidrog företaget med 3 miljoner till trädplantering i avskogade områden i utvecklingsländer.
Om Arvid Nordquist
Arvid Nordquist HAB är ett svenskt familjeföretag som sedan 1884 har tagit världens smaker till marknader i Norden, genom starka internationella varumärken och vårt egna lokalrostade kaffe. Arvid Nordquist erbjuder kaffe, livsmedel, vin och öl till detaljhandeln, restauranger och grossister i hela Norden. Vi arbetar aktivt med att minska vår påverkan på miljö och människa bland annat genom att fokusera på hållbarhetscertifierad produktion med tredjepartskontroll, identifierade miljömål, utbildning och klimatkompensation genom trädplantering. Arvid Nordquist är Nordens enda kafferosteri som uteslutande erbjuder 100 % hållbart certifierat kaffe. 2017 tar vi också steget till att bli det första kafferosteriet i Sverige drivet på helt förnyelsebara energikällor. Hållbarhetsinvesteringarna har också påverkat försäljningen då Arvid Nordquist kaffe är det snabbast växande kaffevarumärket under senaste år. Arvid Nordquist har också genomfört en tredjepartsanalys på hur väl företagets hållbarhetsarbete matchar FN’s globala utvecklingsmål. En lärorik process som hjälper oss vidare i hållbarhetsarbetet. Arvid Nordquist har 220 medarbetare, finns i samtliga nordiska länder, försäljningen uppgick 2015 till 2 044 MSEK. Förutom Arvid Nordquist kaffe hanterar vi kända varumärken så som Hipp barnmat, Kelloggs, Tabasco, Bollinger mfl.
Om Stockholm Gas
Stockholm Gas levererar naturgas, biogas och stadsgas till ca 65 000 privathushåll, 850 restauranger, transportsektorn och ett antal industrier i Stockholm, Solna och Sundbyberg. Genom långsiktighet, transperens och kundfokus vill vi vara stockholmarnas självklara val – och en av Sveriges ledande gasleverantörer. Vi gör det med fötterna i traditionen, hjärtat i kundens behov och blicken mot en hållbar framtid där biogasen dominerar. Stockholm Gas AB är ett helägt dotterbolag till AB Fortum Värme samägt med Stockholm stad.
Om Gasnätet Stockholm
Gasnätet Stockholm AB leder gas till ca 65 000 lägenheter, villor, restauranger och industrier i Stockholm, Solna och Sundbyberg. Vi leder även gas till tankstationer och bussdepåer samt äger en förgasningsanläggning. Fordonsgasen bidrar till lägre utsläpp i trafiken och till Sveriges miljömål; en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Idag består drygt 35 % av den distribuerade gasen av biogas och vår vision är att all gas i framtiden ska vara biogas.
Mer från nyheter
Recept: Sommar med Stockholm Gas
Publicerat: 18 juni, 2024
Under Stockholms stjärnor
Publicerat: 17 april, 2024
Italiensk värme i svensk kyla med infravärme från Stockholm Gas
Publicerat: 21 mars, 2024
Recept: Så grillar du tortilla på gasspisen
Publicerat: 21 februari, 2024
Castellum ansluter biogas för att ge sina hyresgäster en attraktiv flexibilitet
Publicerat: 16 februari, 2024
Rapport: Hållbar och lokal energiförsörjning i Stockholm vid kris
Publicerat: 25 januari, 2024
Nyårsrecept: Torskrygg med regnbågsrom och parmesanmos
Publicerat: 21 december, 2023
Nyårsrecept: Krämig blomkålssoppa med hummer och smörstekt toast
Publicerat: 20 december, 2023
En hyllning till gasspisen och gasen
Publicerat: 20 december, 2023
”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”
Publicerat: 7 december, 2023
Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris
Publicerat: 4 december, 2023
Årets finalister i Circular Gastronomy Challenge 2023
Publicerat: 21 november, 2023
Pressmeddelande: Stockholm Gas förlänger restaurangernas utesäsong med biogasinfravärmare
Publicerat: 29 oktober, 2023
Skippa pappersfakturan och upptäck fördelarna med Autogiro, E-faktura och Kivra
Publicerat: 27 oktober, 2023
När temperaturen faller och snön lägger sig
Publicerat: 27 oktober, 2023
Utflyktstips till Läslovet - Upptäck gamla gasverksområdet
Publicerat: 27 oktober, 2023
Gas – inte bara för matlagning
Publicerat: 27 oktober, 2023
Stockholm Gas firar 170 år i gasens tjänst
Publicerat: 10 oktober, 2023
Höstrecept: Äpple- och björnbärspaj
Publicerat: 29 september, 2023
Höstrecept: Flankstek med kantarellsmör och picklade lingon
Publicerat: 29 september, 2023
Nomineringstider för Circular Gastronomy Challenge
Publicerat: 18 september, 2023
Sommarrecept: Smashburgare med chilimajonnäs och karamelliserad rödlök
Publicerat: 25 maj, 2023
Sommarrecept: Potatissallad med vårlök och friterad kapris
Publicerat: 25 maj, 2023
Påskrecept: Ärt- och bönbollar med ugnsbakade rotfrukter
Publicerat: 3 april, 2023
Påskrecept: Inkokt lax med lättkokta primörer, ägg och rom
Publicerat: 3 april, 2023
Tips & trix: Så håller du gasspisen skinande ren
Publicerat: 3 april, 2023
Uteblivet gasspisstöd till Stockholms gaskunder efter regeringsbeslut
Publicerat: 14 mars, 2023
Skattebefrielsen av biogas för företag slopad från 7 mars
Publicerat: 8 mars, 2023
Debattartikel: 50 000 hushåll i Stockholm blir utan stöd – regeringen har inte lärt sig av tidigare misstag
Publicerat: 3 februari, 2023
Information om skattebefrielse för biogas
Publicerat: 1 februari, 2023
Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen
Publicerat: 15 januari, 2023
Juliga recept för gasspisen och ugnen
Publicerat: 16 december, 2022
De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022
Publicerat: 8 december, 2022
Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor
Publicerat: 28 november, 2022
Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 22 november, 2022
100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!
Publicerat: 3 oktober, 2022
Prisinformation september
Publicerat: 29 september, 2022
Rapport: Biogas – så gör vi Stockholms sjötrafik hållbar
Publicerat: 2 maj, 2022
Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan
Publicerat: 28 april, 2022
Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas
Publicerat: 24 januari, 2022
Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda
Publicerat: 9 december, 2021
Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 25 november, 2021
Varning för bedrägeriförsök
Publicerat: 16 november, 2021
Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm
Publicerat: 2 november, 2021
Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi
Publicerat: 29 september, 2021
Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt
Publicerat: 24 augusti, 2021
Gasnätet Stockholm med på Gröna Listan
Publicerat: 23 juni, 2021
Pressmeddelande: Nya rön om gasens roll i Sverige
Publicerat: 23 juni, 2021
Webinar: Biogas – en del av lösningen på kapacitetsbristen i Stockholm
Publicerat: 7 maj, 2021
Vi byter till nytt faktureringssystem
Publicerat: 4 maj, 2021
Gasnät till Västberga
Publicerat: 15 april, 2021
Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket
Publicerat: 6 april, 2021
White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21
Publicerat: 15 december, 2020
Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 2 december, 2020
30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige
Publicerat: 11 november, 2020
Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB
Publicerat: 28 oktober, 2020
Gasbranschen överlämnar klimatfärdplan till regeringen
Publicerat: 8 oktober, 2020
Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden
Publicerat: 25 september, 2020
Låt ditt drömkök bli verklighet!
Publicerat: 10 september, 2020
Webbinar: Fossilfritt och cirkulärt –biogasen nödvändig för Stockholm
Publicerat: 1 juni, 2020
’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen
Publicerat: 20 maj, 2020
Gasbranschens klimatfärdplan lanserad
Publicerat: 30 januari, 2020
Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna
Publicerat: 13 november, 2019
Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts
Publicerat: 20 september, 2019
Så lagar du Pauls taco
Publicerat: 18 september, 2019
131-årig stockholmare går i pension
Publicerat: 11 september, 2019
Genomgång av gaskunder på Södermalm
Publicerat: 9 september, 2019
Stockholm har en ny biogasstation vid Frescati
Publicerat: 29 augusti, 2019
Almedalsseminarium: Biogasen i framtiden – från bananskal till modern livsstil
Publicerat: 27 juni, 2019
Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil
Publicerat: 26 juni, 2019
Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning
Publicerat: 28 mars, 2019
Nationell biogasstrategi nominerad som Årets kretsloppsfrämjare
Publicerat: 16 november, 2018
Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris
Publicerat: 5 oktober, 2018
Muskot tar hållbarhet ett steg längre
Publicerat: 18 september, 2018
Stockholm får ny drivmedelsstation för fordonsgas
Publicerat: 30 augusti, 2018
Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra
Publicerat: 24 augusti, 2018
Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas
Publicerat: 6 juli, 2018
Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas
Publicerat: 27 juni, 2018
”Större klimatnytta med en biogasbil jämfört med en elbil”
Publicerat: 15 juni, 2018
IKEA:s serviceåtgärd påverkar inte kunder på stadsgasnätet
Publicerat: 23 maj, 2018
Tar gasens möjligheter ett steg längre
Publicerat: 15 maj, 2018
Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen
Publicerat: 7 maj, 2018
100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen
Publicerat: 26 april, 2018
Förslag till nationell biogasstrategi presenterad
Publicerat: 13 april, 2018
Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor
Publicerat: 25 mars, 2018
Debatt – Utan biogas klarar vi inte målen om fossilfrihet
Publicerat: 13 mars, 2018
2018-01-10 – Regeringsbeslut – gasbilen en klimatbonusbil
Publicerat: 10 januari, 2018
Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig
Publicerat: 26 oktober, 2017
Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse
Publicerat: 2 oktober, 2017
Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter
Publicerat: 10 maj, 2017
Nu har Operakällaren två lågor i White Guide
Publicerat: 24 mars, 2017
Eriks Restauranger går över till förnybar gas
Publicerat: 2 december, 2016
Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare
Publicerat: 1 november, 2016
Grön gas blir guld värd på krogen
Publicerat: 6 oktober, 2016
Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid
Publicerat: 15 september, 2016
Höstens mattrend: 100% biogas
Publicerat: 30 augusti, 2016
Fortum Värme avyttrar gasverksamheter
Publicerat: 1 juli, 2016
Stockholmskrogar satsar på grön gas
Publicerat: 25 maj, 2016
Laga mat på gasspis
Publicerat: 10 maj, 2016
Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi
Publicerat: 10 maj, 2016
Nytt hållbarhetspris för restauranger
Publicerat: 11 april, 2016