30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

11 november, 2020

Nu startar juryarbetet i innovationsprogrammet 100% Cirkulärt för att utse vilka pristagare som kan bidra till hållbar utveckling i Sveriges restaurangnäring 2021. Över 30 nya förslag har skickats in och i slutet av november ska vinnarna utses i tre kategorier; Innovation, Helhetsgrepp inom hållbarhet och Gästupplevelse.

Innovationsprogrammet 100% Cirkulärt, som initierats av White Guide i samarbete med Stockholm Gas och där Electrolux Professional nu ansluter som samarbetspartner, ska stödja hållbar utveckling i Sveriges restaurangnäring. Alla restauranger, barer och caféer har välkomnats att nominera idéer som kan hjälpa till att ställa om verksamheten till den cirkulära ekonomin. Över 30 förslag har skickats in i årets nomineringsomgång. De vinnande förslagen kommer att premieras med innovationsstöd av experter från forskning och akademi och idéerna ska börja förverkligas under våren 2021.

– Responsen från restaurangerna är otroligt positiv trots det pressade läget i branschen just nu, och vi har fått in utmärkta förslag från hela landet. Idéerna fokuserar på olika aspekter av hållbarhet och cirkularitet. Allt från digitala lösningar, energibesparing, kostnadseffektivitet, jordkvalitet, återvinning, matsvinn och drycker – till relationen mellan odlare och restaurang, säger Per Styregård, juryordförande i programmet och skribent på White Guide.

– Nu är det upp till oss i juryn och programmets advisory board att vaska fram de idéer som har störst potential att kunna påverka restaurangbranschen och matsystemet i stort. Det pågår just nu ett hårt och roligt arbete i gruppen för att nominera de bästa idéerna, säger Melanie Sjögren, hållbarhetsansvarig på Stockholm Gas och talesperson för 100% Cirkulärt.

För att få ta del av innovationsstödet måste idén vara relevant för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, vara skalbar och mätbar samt ha stor potential att få effekt och sprida sig för att påverka såväl restaurangvärlden som konsumentvärderingar och matsystemet i ett större perspektiv.

White Guide instiftade hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2016 på initiativ av Stockholm Gas för att premiera hållbara insatser. 2020 utvecklas priset till ett framtidsinriktat innovationsprogram med jurybedömda priser i de tre kategorierna Innovation, Helhetsgrepp inom hållbarhet och Gästupplevelse i samarbete med inkubatorn Ideon Innovation, Sveriges forskningsinstitut RISE samt Restaurangakademien.

Nu ansluter även Electrolux Professional som samarbetspartner och kommer att delta aktivt i utvecklingen av programmet och med expertkompetens i programmets advisory board.

– Vi vill stötta restaurangerna och hållbar utveckling i hela branschen och hoppas att vi med vår kompetens och våra tekniska lösningar kan vara ett bidrag på vägen, säger Jennie Walther, Nordic Marketing Manager, Electrolux Professional

Nomineringsperioden till 100% Cirkulärt 20/21 är precis avslutad och i slutet av november utser juryn de tre vinnande bidragen. Juryn och advisory board består av flera av Sveriges nytänkande kockar, hållbarhetsexperter och representanter från forskning och akademi.

För mer information, läs mer här eller kontakta:

White Guide Global AB, Ami Hovstadius, 070 999 45 00, mail@whiteguide.se
Stockholm Gas AB, Jessica Engelbrecht, 070 315 52 07, jessica.engelbrecht@stockholmgas.se
Electrolux Professional, Jennie Walther, 070 343 83 12, Jennie.walther@electroluxprofessional.com

100% Cirkulärt är ett innovationsprogram som aktivt uppmärksammar, stöttar och coachar förnyelseprojekt från idé till verklighet inom sex månader. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler restauranger till nytänkande och omställning till den cirkulära ekonomin. Programmet utvecklas av White Guide, Stockholm Gas och Electrolux Professional i samarbete med Ideon Innovation, RISE Sveriges forskningsinstitut och Restaurangakademien. www.whiteguide.com 

Juryn i 100% Cirkulärt

Juryn består av flera av Sveriges nytänkande kockar och hållbarhetsexperter som på ett kompletterande sätt är initierade inom cirkulär ekonomi och gastronomi.

Per Styregård, journalist White Guide & 12fwd, DI Weekend och Matlaboratoriet

Melanie Sjögren, hållbarhetsansvarig Stockholm Gas

Ulrika Brydling, eko-kock, driver Brydlings och restaurangen Bro Park

Fredrik Johnsson, kock, ordförande Exceptionell Råvara, pristagare 100% Cirkulärt 16/17

Johan Gottberg, grundare av Restauranglabbet samt hållbarhetskonsult

Emma Andersson, sommelier och vd, Hörte Brygga

Sofia B Olsson, driver restaurang VRÅ, Årets Hållbara Innovatör 2018

Advisory Board i 100% Cirkulärt

Juryn får stöd av rådgivare från andra experter inom cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och andra områden beroende på idéernas karaktär. Advisory board kompletteras löpande med specifik kompetens beroende på idéernas karaktär under juryarbetet.

Emma Troedsson, affärsutvecklare Ideon Innovation

Jennifer Davis, forskare inom hållbar produktion och konsumtion av mat, Britta Florén , seniorkonsult inom hållbar produktion och konsumtion och expert på livsmedels miljöpåverkan samt Lina Andersson Fasth, verksamhetsledare och projektledare företags och måltidsutveckling inom RISE Research Institutes Of Sweden

Ulrika Karlsson, kreativ ledare Restaurangakademien, utbildningar inom dryck och matsalsarbete

Jennie Walther, marknadschef och Viktoria Roos, innovationschef Electrolux Professional

Kockar och krögare med expertis inom hållbarhet: Rune Kalf Hansen, Kalf & Hansen, pristagare 100% Cirkulärt 18/19, Paul Svensson, Fotografiska och Paul Taylor Lanthandel, Nidal Kersh , Falafelbaren, foodtruck aktivist samt Dheeraj Singh , Indian Street Food med hållbarhetsinriktning

Relaterade länkar

Mer från nyheter

De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022

Publicerat: 8 december, 2022

Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 22 november, 2022

100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!

Publicerat: 3 oktober, 2022

Prisinformation september

Publicerat: 29 september, 2022

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016