Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

2 december, 2020

Juryn presenterar nu tio nominerade finalister till hållbarhetspriset och innovationsprogrammet 100% Cirkulärt. Vinnarna kommer att presenteras i mitten av december och idéerna ska förverkligas med hjälp av innovationsstöd under våren 2021.

I september uppmanades alla som arbetar inom restaurangbranschen att skicka in förslag på hur branschenskulle kunna bli mer cirkulär och hållbar. De bästa förslagen prisas av innovationsprogrammet 100% Cirkulärt och vinnarna ges möjlighet att förverkliga sina idéer – redan under 2021.

För att vinna priserna och få ta del av innovationsstöden ska idén vara relevant för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, vara skalbar och mätbar samt ha stor potential att få effekt och sprida sig för att påverka såväl restaurangvärlden som konsumentvärderingar och matsystemet i ett större perspektiv. Idéerna ska även ha potential att förverkligas på kort sikt.  

White Guide har fått in utmärkta förslag från hela landet i årets omgång. Idéerna fokuserar på olika aspekter av hållbarhet och cirkularitet. Allt från digitala lösningar, energibesparing, kostnadseffektivitet, jordkvalitet, återvinning, matsvinns- och dryckeshantering – till relationen mellan råvaruproducenter och krögare.

Bland drygt 30 idéer från olika delar av Sverige, har juryn nu valt ut tio som den bedömer bäst motsvarar 100% Cirkulärts kriterier.

Och de nominerade idéerna till 100% Cirkulärt 20/21 är:

Småskaligt system för att tillvarata spillvärme på restaurang
Gustav Öhman, Taxinge krog

Levande modell för att odla och äta inom planetära gränser
Niklas Karlsson, Experiment 2000m2 Rosendals trädgård

Opinionsbildande folkrörelse med mål att förändra matsystemet
Olga Grönvall Lund, Reformaten

Måltidsupplevelsen som verktyg för att påvisa vår roll i ett matproducerande ekosystem
Anneli Stahre och Patrik Sewerin, NPK-middagar, Gunnebo slott

Rikstäckande återvinning av vinkorkar
Agneta Green, Magnus Ek och Michelle Palmstierna, Oaxen Krog & Slip

Digital plattform för hållbara beställningar mellan restauranger och återförsäljare
Julia Wikström och Johan Wikström, Snömoln

Frysta matprodukter lagade på räddade råvaror
Filip Lundin, Sopköket

Digital foodcourt och matleveranstjänst med holistisk hållbarhetsfilosofi
Philip Axelsson och Therese Ljungkvist, Nordish Market

Vägen mot en kemikaliefri restaurangmiljö
Lisa Lönner, Husmor Lisa Fine Home Dining

Digital marknadsplats som matchar tillgängliga kök med matentreprenörer
Emma den Hond och Joachim Kølpin Fredholm, Kitchenswaps

De slutliga pristagarna av 100% Cirkulärt 20/21 utses i december och presenteras i januari för att därefter kunna förverkliga sina idéer under våren 2021.

100% Cirkulärt är ett hållbarhetspris och innovationsprogram som aktivt uppmärksammar, stöttar och coachar förnyelseprojekt inom restaurangbranschen – från idé till verklighet inom sex månader. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler aktörer inom restaurangbranschen till nytänkande och omställning till den cirkulära ekonomin. Programmet utvecklas av White Guide, Stockholm Gas och Electrolux Professional i samarbete med Ideon Innovation, Sveriges forskningsinstitut RISE och Restaurangakademien.

Mer från nyheter

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Just nu: uppgradera till gas så får du minst 7000kr rabatt på spisen

Publicerat: 2 januari, 2019

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016