Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

9 december, 2021

Matsvinn som blir inredningsdesign, stadsodling som levererar skörden till restauranger samt frysta färdiglagade maträtter gjorda på räddade råvaror för försäljning till konsument, det är vinnarbidragen till hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2021. Bakom projekten står inredningsdesigner Carolina Härdh, stadsbonden Klara Hansson från Stadsnära odling i Göteborg samt entreprenören Filip Lundin vid Sopköket i Stockholm. De tre vinnarna får möjlighet att utveckla sina idéer med hjälp av innovationsstöd under våren 2022.

White Guide presenterar idag vinnarna till hållbarhetspriset och innovationsprogrammet 100% Cirkulärt. Innovationsprogrammet omfattar hela Sverige och syftet är att öka takten på omställningen till cirkulär ekonomi i restaurangnäringen. Restauranger, barer och caféer har under hösten inbjudits att söka med förslag på nya idéer till den cirkulära ekonomin. Av totalt 30 idéer med fokus på olika aspekter av cirkularitet och hållbarhet har juryn nu utsett de tre pristagarna.

Vinnarna av 100% Cirkulärt 2021 är:

Matsvinn blir inredningsdesign – Carolina Härdh

Genom att gräva där hon står på den svenska västkusten, har Carolina Härdh tagit matrester från restaurang och omvandlat till inredningsdetaljer för samma bransch. Med en relativt enkel process blir ostronskal, musselskal och fiskben ett beständigt material som i olika former och funktioner bidrar till restauranggästernas totalupplevelse, som möbler, bord, bordsdetaljer, yta att beröra och visuellt utseende. Idén är redan förverkligad i liten skala, men processen har potential att förfinas, effektiviseras och skalas upp. Den kan dessutom fungera som inspirationskälla för liknande cirkulära modeller som kopplar annat matsvinn, avfall och överblivna material från restaurang med andra industrier och verksamheter.

Stadsodling för odling av grönsaker till restaurang – Stadsbonden och projektledaren Klara Hansson hos Stadsnära odling vid Fastighetskontoret inom Göteborg Stad

Den småskaliga, ekologiska modellodlingen på Angereds gård i Göteborg har drivits framgångsrikt av stadsbonden Klara Hansson i tre år med syfte att producera mat och erbjuda utbildning. Arbetet har skett enligt principerna för market gardening, och varit förlagd på ett stycke marginell mark ägd av kommunen. Det är en modell för att odla i och nära staden genom att utnyttja ytor som annars inte används, öka stadens självförsörjningsgrad och minska transporterna. Stora möjligheter finns att skala upp, eftersom outnyttjade markområden finns på många håll i stadsmiljö. Projektet är minutiöst dokumenterat och kan därigenom fungera som modell för liknande projekt i andra delar av Sverige. Dokumentationen innebär en unik kunskapskälla om hur odlingarna kan fungera i svenska förhållanden med vår arbetsmarknad, klimatförutsättningar, matkultur och marknadsförutsättningar. Beräkningar finns kring produkternas möjliga försäljningskanaler, och hur finansieringen ser ut beroende på förutsättningarna. 

Färdiglagade frysta maträtter gjorda på räddade råvaror – Filip Lundin vid restaurang Sopköket

Visionen är en produktserie för konsumenter med fryst färdigmat gjord på räddade råvaror från livsmedelshandeln. En produktserie med tydlig marknadsprofil, paketering och ursprungsangivelse för var råvarorna kommer ifrån. Med många års erfarenhet av att skapa färska maträtter för restaurangservering och catering, är Sopköket i en stark position att kunna förverkliga visionen. Tack vare Sopkökets erfarenheter och research på området, och den stora potentiella tillgången på matsvinn, skulle en sådan produktserie kunna skalas upp till stor volym. Dessutom skulle en fungerande och ekonomiskt hållbar modell vara inspirationskälla till många andra aktörer att kopiera verksamheten.

Kriterierna för att vinna 100% Cirkulärt och få ta del av innovationsstödet är att idén ska vara relevant för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, vara skalbar och mätbar samt ha stor potential att få effekt och sprida sig för att påverka såväl restaurangbranschen som konsumentvärderingar och matsystemet i ett större perspektiv.

– Vinnarna är exempel på idéer som konkret kan göra stor skillnad för omställningen till ett sundare matsystem, både på restaurang och i hemmen, säger Per Styregård, juryns ordförande. Vi gratulerar alla tre och ser fram emot att följa dem vidare i förverkligande av projekten. I ett större perspektiv, det som gör juryns arbete så spännande är att restaurangbranschen börjat förstå sin potential som idéspruta för att lösa globala matutmaningar.

I juryn medverkar förutom journalisten Per Styregård, strategen Ingela Wickman Bois, kommunikationschefen Jessica Engelbrecht från Stockholm Gas, innovationschefen Victoria Roos från Electrolux Professional, bonden och entreprenören Jens Thulin, samt krögarna och hållbarhetsexperterna Ulrika Brydling, Sofia B Olsson, Johan Gottberg. Juryn har även tillgång till rådgivning via en rad experter inom hållbarhet och cirkulär ekonomi i programmets advisory board.

Pristagarna presenteras närmare i januari då de matchas med innovationsstöd för att få hjälp att komma vidare och förverkliga sina idéer under 2022. Innovationsstöden skräddarsys baserat på idéskaparnas behov och består bland annat av coachingtimmar, nätverk och kontakter från representanter inom forskning och akademi såsom Ideon Innovation, RISE Research Institute of Sweden och Restaurangakademien med flera. White Guide, Stockholm Gas, Electrolux Professional och The Absolut Company kommer även att stötta och rapportera om projekten under våren.

Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt instiftades 2016 av White Guide på initiativ av Stockholm Gas. Priset utvecklas nu vidare till ett innovationsprogram i samarbete med Electrolux Professional och The Absolut Company tillsammans med representanter från forsknings- och utbildningssektorn.

För mer information, kontakta: press@whiteguide.com  

Ami Hovstadius, projektledare 100% Cirkulärt, White Guide Global AB, 070 999 45 00, ami@whiteguide.com eller Jessica Engelbrecht, kommunikationschef, Stockholm Gas, 070 315 52 07, jessica.engelbrecht@stockholmgas.se

De har vunnit 100% Cirkulärt tidigare:

 • 2020/2021 Oaxen Krog, Rosendals Trädgård & Gunnebo Slott
 • 2018/2019 Kalf & Hansen
 • 2016/2017 Restaurang Volt

Så går 100% Cirkulärt till:

Anmälan till den årliga tävlingen sker under hösten. I november utses ett antal finalister av en expertjury. I december presenteras de slutliga vinnarna som får möjlighet till sex månaders innovationsstöd för att ta nästa steg och förverkliga sina idéer.

100% Cirkulärt Jury:

 • Per Styregård – juryns ordförande, skribent och redaktör på White Guide och 12 Forward, DI Weekend och ICON Magazine.
 • Jessica Engelbrecht – kommunikationschef Stockholm Gas.
 • Viktoria Roos – ledare för öppen innovation på Electrolux Professional.
 • Ulrika Brydling – kock och hållbarhetsexpert.
 • Sofia B Olsson – driver restaurang Vrå, utsedd till Årets Hållbara Innovatör 2018
 • Johan Gottberg – Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet och K-märkt samt konsult ökad hållbarhet och långsiktiga kvalitativa förändringar.
 • Ingela Wickman Bois – rådgivare strategier cirkulär affärsutveckling och innovation till storföretag och SMEs, Exeter Executive Business School & Ellen MacArthur Foundation.
 • Jens Thulin, småskalig nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av digitala marknadsplatsen Mylla Mat.

100% Cirkulärt Advisory Board:

Juryn har tillgång till rådgivning från experter inom cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och specialområden beroende på idéernas karaktär. Advisory Board kompletteras löpande med specifik kompetens beroende på idéernas karaktär.

 • Emma Troedsson – affärsutvecklare Ideon Innovation.
 • Jennifer Davis – forskare inom hållbar produktion och konsumtion av mat, RISE.
 • Britta Florén – seniorkonsult inom hållbar produktion och konsumtion och expert på livsmedels miljöpåverkan, RISE Research Institutes Of Sweden.
 • Lina Andersson Fasth – verksamhetsledare och projektledare företags- och måltidsutveckling inom RISE Research Institutes Of Sweden.
 • Jesper Johansson – vd, Restaurangakademien.
 • Jennie Walther, nordisk marknadschef, Electrolux Professional.
 • Karin Ekroth –The Absolut Company.
 • Rune Kalf Hansen – Kalf & Hansen.
 • Paul Svensson – Fotografiska och Paul Taylor Lanthandel.
 • Dheeraj Singh – Indian Street Food med hållbarhetsinriktning.
 • Fredrik Johnsson – ordförande Exceptionell Råvara, tidigare ägare och köksmästare på restaurang Volt.
 • Nidal Kersh –krögare och ägare av Falafelbaren och Pita.
 • Erik Brandsma – vd Sveaskog, tidigare generaldirektör på Energimyndigheten och hållbarhetschef i FN.
 • Fia Gulliksson – hållbarhetsentreprenör, Food In Action.

Om 100% Cirkulärt:

100% Cirkulärt är ett framtidsinriktat hållbarhetspris och innovationsprogram som aktivt uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt från idé till verklighet under sex månader. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler restauranger till omställning till den cirkulära ekonomin och bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen. Hållbarhetspriset 100% Cirkulärt instiftades 2016 av White Guide på initiativ av Stockholm Gas. Priset utvecklas vidare till ett innovationsprogram i samarbete med Electrolux Professional och The Absolut Company tillsammans med representanter från forskning och akademi. Läs mer här.   

Mer från nyheter

Recept: Sommar med Stockholm Gas

Publicerat: 18 juni, 2024

Under Stockholms stjärnor

Publicerat: 17 april, 2024

Italiensk värme i svensk kyla med infravärme från Stockholm Gas

Publicerat: 21 mars, 2024

Recept: Så grillar du tortilla på gasspisen

Publicerat: 21 februari, 2024

Castellum ansluter biogas för att ge sina hyresgäster en attraktiv flexibilitet

Publicerat: 16 februari, 2024

Rapport: Hållbar och lokal energiförsörjning i Stockholm vid kris

Publicerat: 25 januari, 2024

Nyårsrecept: Torskrygg med regnbågsrom och parmesanmos

Publicerat: 21 december, 2023

Nyårsrecept: Krämig blomkålssoppa med hummer och smörstekt toast

Publicerat: 20 december, 2023

En hyllning till gasspisen och gasen

Publicerat: 20 december, 2023

”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”

Publicerat: 7 december, 2023

Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris

Publicerat: 4 december, 2023

Årets finalister i Circular Gastronomy Challenge 2023

Publicerat: 21 november, 2023

Pressmeddelande: Stockholm Gas förlänger restaurangernas utesäsong med biogasinfravärmare

Publicerat: 29 oktober, 2023

Skippa pappersfakturan och upptäck fördelarna med Autogiro, E-faktura och Kivra

Publicerat: 27 oktober, 2023

När temperaturen faller och snön lägger sig

Publicerat: 27 oktober, 2023

Utflyktstips till Läslovet - Upptäck gamla gasverksområdet

Publicerat: 27 oktober, 2023

Gas – inte bara för matlagning

Publicerat: 27 oktober, 2023

Stockholm Gas firar 170 år i gasens tjänst

Publicerat: 10 oktober, 2023

Höstrecept: Äpple- och björnbärspaj

Publicerat: 29 september, 2023

Höstrecept: Flankstek med kantarellsmör och picklade lingon

Publicerat: 29 september, 2023

Nomineringstider för Circular Gastronomy Challenge

Publicerat: 18 september, 2023

Sommarrecept: Smashburgare med chilimajonnäs och karamelliserad rödlök

Publicerat: 25 maj, 2023

Sommarrecept: Potatissallad med vårlök och friterad kapris

Publicerat: 25 maj, 2023

Påskrecept: Ärt- och bönbollar med ugnsbakade rotfrukter

Publicerat: 3 april, 2023

Påskrecept: Inkokt lax med lättkokta primörer, ägg och rom

Publicerat: 3 april, 2023

Tips & trix: Så håller du gasspisen skinande ren

Publicerat: 3 april, 2023

Uteblivet gasspisstöd till Stockholms gaskunder efter regeringsbeslut

Publicerat: 14 mars, 2023

Skattebefrielsen av biogas för företag slopad från 7 mars

Publicerat: 8 mars, 2023

Debattartikel: 50 000 hushåll i Stockholm blir utan stöd – regeringen har inte lärt sig av tidigare misstag

Publicerat: 3 februari, 2023

Information om skattebefrielse för biogas

Publicerat: 1 februari, 2023

Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen

Publicerat: 15 januari, 2023

Juliga recept för gasspisen och ugnen

Publicerat: 16 december, 2022

De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022

Publicerat: 8 december, 2022

Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor

Publicerat: 28 november, 2022

Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 22 november, 2022

100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!

Publicerat: 3 oktober, 2022

Prisinformation september

Publicerat: 29 september, 2022

Rapport: Biogas – så gör vi Stockholms sjötrafik hållbar

Publicerat: 2 maj, 2022

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas

Publicerat: 24 januari, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Gasnätet Stockholm med på Gröna Listan

Publicerat: 23 juni, 2021

Pressmeddelande: Nya rön om gasens roll i Sverige

Publicerat: 23 juni, 2021

Webinar: Biogas – en del av lösningen på kapacitetsbristen i Stockholm

Publicerat: 7 maj, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Gasnät till Västberga

Publicerat: 15 april, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Gasbranschen överlämnar klimatfärdplan till regeringen

Publicerat: 8 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

Webbinar: Fossilfritt och cirkulärt –biogasen nödvändig för Stockholm

Publicerat: 1 juni, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Gasbranschens klimatfärdplan lanserad

Publicerat: 30 januari, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

131-årig stockholmare går i pension

Publicerat: 11 september, 2019

Genomgång av gaskunder på Södermalm

Publicerat: 9 september, 2019

Stockholm har en ny biogasstation vid Frescati

Publicerat: 29 augusti, 2019

Almedalsseminarium: Biogasen i framtiden – från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 27 juni, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Nationell biogasstrategi nominerad som Årets kretsloppsfrämjare

Publicerat: 16 november, 2018

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm får ny drivmedelsstation för fordonsgas

Publicerat: 30 augusti, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

”Större klimatnytta med en biogasbil jämfört med en elbil”

Publicerat: 15 juni, 2018

IKEA:s serviceåtgärd påverkar inte kunder på stadsgasnätet

Publicerat: 23 maj, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen

Publicerat: 7 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Förslag till nationell biogasstrategi presenterad

Publicerat: 13 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Debatt – Utan biogas klarar vi inte målen om fossilfrihet

Publicerat: 13 mars, 2018

2018-01-10 – Regeringsbeslut – gasbilen en klimatbonusbil

Publicerat: 10 januari, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016