”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”
Restaurang Rodolfino i Gamla Stan öppnade redan 1972 och är därmed en fixstjärna på Stockholms kroghimmel. Sommaren 2023 valde de att installera infravärme på uteserveringen. Något som restaurangägaren Anna säger bero på gästernas allt större vilja att sitta ute.
På Stora Nygatan 1, mitt emot riddarhuset ligger Restaurang Rodolfino, och där har den legat i över 50 år. Med sin karakteristiska 70-talsinredning och långa historia är krogen verkligen en klassiker i Stockholm. Efter att Anna Fogliettas pappa först tog över restauranten 1985 från Rodolfo, kom Anna och hennes syster Monica in i företaget 1996.
— Sedan starten 1972 har restaurangen varit italienskägd och även om mycket har förändrats på de 51 åren håller vi fast i vår historia. Till exempel är interiören fortfarande i 70-tals stil och friterad camembert med hjortronsylt hittas fortfarande på vår meny. Vi gör också fortfarande vår egen pasta trots att utbudet idag är så mycket större än för 50 år sedan, berättar Anna.
Restaurangens unika läge med utsikt över såväl Riddarhuset som Riddarholmskyrkan är optimalt för en fin uteservering. Sommaren 2023 valde Anna att installera värmare på utsidan av restaurangen för att göra deras uteservering ännu mer attraktiv.
— Vi ville förlänga säsongen då vi ser att folk gärna sitter ute både tidigare och senare på året, säger Anna.
”Varma och sköna”
När det var dags för Rodolfino att installera värmare på uteserveringen valde de gasdrivna infravärmare framför eldrivna, något som enligt Anna berodde på flera saker.
— I och med att elen har varit så dyr kändes det bra att välja gasdrivna värmare istället. Och sen är de ju mycket varmare. De skapar en riktigt ”cozy värme” på uteserveringen.
Restaurangen har idag fem stycken värmare som täcker ena sidan av Rodolfinos uteservering. Att det är först nu som restaurangen installerar värmare förklarar Anna med en förändring i såväl klimat som mentalitet.
— Klimatet har ju förändrats vilket har gjort att säsongen blivit längre. Även tillstånden för uteservering har blivit längre och det går till och med att ansöka om uteservering året om. Vi ser också att folk i allmänhet gärna sitter ute en större del av året än tidigare.
Infravärme på abonnemang – En bra deal för Rodolfino
Istället för att köpa in egna värmare tog Anna beslutet att abonnera på gasdrivna infravärmare från Stockholm Gas. Fördelarna med det upplägget är många och för Rodolfino var det en perfekt lösning.
— Jag tycker att det var en bra deal och ett avtal som passar oss. Dels så slipper vi själva ta en stor investering när värmarna ska köpas in, dels kan vi känna oss trygga med att det alltid kommer att fungera. Ifall något går sönder så vet jag vem jag ringer för att få det fixat, säger Anna.
— För oss är det helt enkelt bättre att abonnera på infravärmarna än ifall vi köpt in utrustningen själva, lägger Anna till.
Nästa år blir första gången som Rodolfino kan värma upp sin uteservering från början till slut av säsongen. Något Anna tror kommer ge ett bra resultat.
— Vi kommer kunna öppna uteserveringen tidigare än vad vi gjort och på sätt också dra in mer pengar.
Vill du veta mer om vårt infravärmeabonnemang och hur du också kan få gasdriven infravärmare till din restaurang? Kontakta oss!
Mer från nyheter
Recept: Sommar med Stockholm Gas
Publicerat: 18 juni, 2024
Under Stockholms stjärnor
Publicerat: 17 april, 2024
Italiensk värme i svensk kyla med infravärme från Stockholm Gas
Publicerat: 21 mars, 2024
Recept: Så grillar du tortilla på gasspisen
Publicerat: 21 februari, 2024
Castellum ansluter biogas för att ge sina hyresgäster en attraktiv flexibilitet
Publicerat: 16 februari, 2024
Rapport: Hållbar och lokal energiförsörjning i Stockholm vid kris
Publicerat: 25 januari, 2024
Nyårsrecept: Torskrygg med regnbågsrom och parmesanmos
Publicerat: 21 december, 2023
Nyårsrecept: Krämig blomkålssoppa med hummer och smörstekt toast
Publicerat: 20 december, 2023
En hyllning till gasspisen och gasen
Publicerat: 20 december, 2023
”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”
Publicerat: 7 december, 2023
Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris
Publicerat: 4 december, 2023
Årets finalister i Circular Gastronomy Challenge 2023
Publicerat: 21 november, 2023
Pressmeddelande: Stockholm Gas förlänger restaurangernas utesäsong med biogasinfravärmare
Publicerat: 29 oktober, 2023
Skippa pappersfakturan och upptäck fördelarna med Autogiro, E-faktura och Kivra
Publicerat: 27 oktober, 2023
När temperaturen faller och snön lägger sig
Publicerat: 27 oktober, 2023
Utflyktstips till Läslovet - Upptäck gamla gasverksområdet
Publicerat: 27 oktober, 2023
Gas – inte bara för matlagning
Publicerat: 27 oktober, 2023
Stockholm Gas firar 170 år i gasens tjänst
Publicerat: 10 oktober, 2023
Höstrecept: Äpple- och björnbärspaj
Publicerat: 29 september, 2023
Höstrecept: Flankstek med kantarellsmör och picklade lingon
Publicerat: 29 september, 2023
Nomineringstider för Circular Gastronomy Challenge
Publicerat: 18 september, 2023
Sommarrecept: Smashburgare med chilimajonnäs och karamelliserad rödlök
Publicerat: 25 maj, 2023
Sommarrecept: Potatissallad med vårlök och friterad kapris
Publicerat: 25 maj, 2023
Påskrecept: Ärt- och bönbollar med ugnsbakade rotfrukter
Publicerat: 3 april, 2023
Påskrecept: Inkokt lax med lättkokta primörer, ägg och rom
Publicerat: 3 april, 2023
Tips & trix: Så håller du gasspisen skinande ren
Publicerat: 3 april, 2023
Uteblivet gasspisstöd till Stockholms gaskunder efter regeringsbeslut
Publicerat: 14 mars, 2023
Skattebefrielsen av biogas för företag slopad från 7 mars
Publicerat: 8 mars, 2023
Debattartikel: 50 000 hushåll i Stockholm blir utan stöd – regeringen har inte lärt sig av tidigare misstag
Publicerat: 3 februari, 2023
Information om skattebefrielse för biogas
Publicerat: 1 februari, 2023
Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen
Publicerat: 15 januari, 2023
Juliga recept för gasspisen och ugnen
Publicerat: 16 december, 2022
De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022
Publicerat: 8 december, 2022
Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor
Publicerat: 28 november, 2022
Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 22 november, 2022
100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!
Publicerat: 3 oktober, 2022
Prisinformation september
Publicerat: 29 september, 2022
Rapport: Biogas – så gör vi Stockholms sjötrafik hållbar
Publicerat: 2 maj, 2022
Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan
Publicerat: 28 april, 2022
Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas
Publicerat: 24 januari, 2022
Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda
Publicerat: 9 december, 2021
Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 25 november, 2021
Varning för bedrägeriförsök
Publicerat: 16 november, 2021
Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm
Publicerat: 2 november, 2021
Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi
Publicerat: 29 september, 2021
Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt
Publicerat: 24 augusti, 2021
Gasnätet Stockholm med på Gröna Listan
Publicerat: 23 juni, 2021
Pressmeddelande: Nya rön om gasens roll i Sverige
Publicerat: 23 juni, 2021
Webinar: Biogas – en del av lösningen på kapacitetsbristen i Stockholm
Publicerat: 7 maj, 2021
Vi byter till nytt faktureringssystem
Publicerat: 4 maj, 2021
Gasnät till Västberga
Publicerat: 15 april, 2021
Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket
Publicerat: 6 april, 2021
White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21
Publicerat: 15 december, 2020
Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt
Publicerat: 2 december, 2020
30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige
Publicerat: 11 november, 2020
Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB
Publicerat: 28 oktober, 2020
Gasbranschen överlämnar klimatfärdplan till regeringen
Publicerat: 8 oktober, 2020
Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden
Publicerat: 25 september, 2020
Låt ditt drömkök bli verklighet!
Publicerat: 10 september, 2020
Webbinar: Fossilfritt och cirkulärt –biogasen nödvändig för Stockholm
Publicerat: 1 juni, 2020
’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen
Publicerat: 20 maj, 2020
Gasbranschens klimatfärdplan lanserad
Publicerat: 30 januari, 2020
Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna
Publicerat: 13 november, 2019
Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts
Publicerat: 20 september, 2019
Så lagar du Pauls taco
Publicerat: 18 september, 2019
131-årig stockholmare går i pension
Publicerat: 11 september, 2019
Genomgång av gaskunder på Södermalm
Publicerat: 9 september, 2019
Stockholm har en ny biogasstation vid Frescati
Publicerat: 29 augusti, 2019
Almedalsseminarium: Biogasen i framtiden – från bananskal till modern livsstil
Publicerat: 27 juni, 2019
Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil
Publicerat: 26 juni, 2019
Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning
Publicerat: 28 mars, 2019
Nationell biogasstrategi nominerad som Årets kretsloppsfrämjare
Publicerat: 16 november, 2018
Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris
Publicerat: 5 oktober, 2018
Muskot tar hållbarhet ett steg längre
Publicerat: 18 september, 2018
Stockholm får ny drivmedelsstation för fordonsgas
Publicerat: 30 augusti, 2018
Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra
Publicerat: 24 augusti, 2018
Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas
Publicerat: 6 juli, 2018
Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas
Publicerat: 27 juni, 2018
”Större klimatnytta med en biogasbil jämfört med en elbil”
Publicerat: 15 juni, 2018
IKEA:s serviceåtgärd påverkar inte kunder på stadsgasnätet
Publicerat: 23 maj, 2018
Tar gasens möjligheter ett steg längre
Publicerat: 15 maj, 2018
Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen
Publicerat: 7 maj, 2018
100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen
Publicerat: 26 april, 2018
Förslag till nationell biogasstrategi presenterad
Publicerat: 13 april, 2018
Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor
Publicerat: 25 mars, 2018
Debatt – Utan biogas klarar vi inte målen om fossilfrihet
Publicerat: 13 mars, 2018
2018-01-10 – Regeringsbeslut – gasbilen en klimatbonusbil
Publicerat: 10 januari, 2018
Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig
Publicerat: 26 oktober, 2017
Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse
Publicerat: 2 oktober, 2017
Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter
Publicerat: 10 maj, 2017
Nu har Operakällaren två lågor i White Guide
Publicerat: 24 mars, 2017
Eriks Restauranger går över till förnybar gas
Publicerat: 2 december, 2016
Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare
Publicerat: 1 november, 2016
Grön gas blir guld värd på krogen
Publicerat: 6 oktober, 2016
Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid
Publicerat: 15 september, 2016
Höstens mattrend: 100% biogas
Publicerat: 30 augusti, 2016
Fortum Värme avyttrar gasverksamheter
Publicerat: 1 juli, 2016
Stockholmskrogar satsar på grön gas
Publicerat: 25 maj, 2016
Laga mat på gasspis
Publicerat: 10 maj, 2016
Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi
Publicerat: 10 maj, 2016
Nytt hållbarhetspris för restauranger
Publicerat: 11 april, 2016