White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

15 december, 2020

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21
Rikstäckande återvinning av vinkorkar, en modell för odling inom planetära gränser samt måltids­upplevelser som ingår i det cirkulära systemet. Det är de tre förslag som i år vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt. Bakom förslagen står idéskaparna Agneta Green på Oaxen Krog & Slip, Niklas Karlsson på Rosendals Trädgård och Patrik Sewerin på Gunnebo Slott. Pristagarna får möjlighet att utveckla sina idéer med hjälp av innovationsstöd och i samarbete med forskning och akademi under våren 2021.

White Guide presenterar idag vinnarna till 100% Cirkulärt, ett hållbarhetspris som instiftats på initiativ
av Stockholm Gas och som i år utvecklats till ett framtidsinriktat innovationsprogram i samarbete med Electrolux Professional, Ideon Innovation, RISE Research Institute of Sweden samt Restaurangakademien.

Innovationsprogrammet omfattar hela Sverige, och restauranger, barer, bagerier och caféer har under hösten uppmanats att söka med förslag på nya idéer till den cirkulära ekonomin inom branschen. Av totalt 30 idéer med fokus på olika aspekter av hållbarhet valde juryn till att börja med ut tio lovande finalister. Nu har juryn valt de slutliga pristagarna i de tre kategorierna Innovation, Helhetsgrepp inom hållbarhet och Gästupplevelse.

100% Cirkulärt i kategorin Innovation tilldelas idén att skapa en rikstäckande återvinning av vinkorkar för förädling. Idéskapare: Agneta Green, Oaxen Krog & Slip, Stockholm.

Juryns motivering: Sätter fingret på ett naturmaterial som används dagligdags i både restauranger och hemmakök över hela världen, och som oftast slängs i soporna. Förslaget handlar om att med hjälp av innovativa lösningar ta fram små och stora kretslopp för att samla in och återanvända materialet till klassiska och nya produkter.

100% Cirkulärt i kategorin Helhetsgrepp inom hållbarhet tilldelas projektet Experiment 2000 m2. Idéskapare: Niklas Karlsson, Rosendals Trädgård, Stockholm.

Juryns motivering: Skapar en levande modell för hur vi ska odla och äta inom de planetära gränserna, och på ett sätt som är solidariskt mot andra. 2000 m2 är det mest fysiska projekt av detta slag i Sverige som genom forskning visar hur hela matsystemet behöver transformeras från ”odling till tallrik”. Modellen är obegränsat skalbar, går att applicera var som helst i världen och är samtidigt högst konkret.

100% Cirkulärt i kategorin Gästupplevelse tilldelas konceptet NPK­middagar.
Idéskapare: Patrik Sewerin, Gunnebo Slott, Mölndal.

Juryns motivering: Ett innovativt och lustfyllt sätt att förklara vilken roll vi individer har i ett livsmedelsproducerande ekosystem. Använder sig av måltidsupplevelsen som verktyg för att kombinera lärande och njutning, och kan på så sätt snabbt få många att förstå det cirkulära med kväve (N), fosfor (P), kalium (K) och den för mänskligheten så viktiga kopplingen mellan jordkvalitet, råvaror och smakupplevelser. Kriterierna för att vinna priset och få ta del av innovationsstödet är att idén ska vara relevant för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, vara skalbar och mätbar samt ha stor potential att få effekt och sprida sig för att påverka såväl restaurangbranschen som konsumentvärderingar och matsystemet i ett större perspektiv. Idéerna ska även ha potential att förverkligas på kort sikt.

– Det är så roligt att 100% Cirkulärt uppmärksammas och fantastiskt att se så många kreativa förslag för hållbar utveckling när restaurangbranschen står mitt i en kris. Juryn har haft en stor utmaning att välja vilka som bäst motsvarar programmets kriterier. De tre vinnarna representerar alla nytänkande och konkreta exempel på hur vi kan öka takten på omställningen till en cirkulär ekonomi. Vi ser fram emot att följa dem vidare i förverkligande av projekten och de positiva samhällseffekter de kan bidra till, säger Melanie Sjögren, hållbarhetsansvarig på Stockholm Gas och talesperson för 100% Cirkulärt.

I juryn medverkar förutom Melanie Sjögren på Stockholm Gas även journalisten Per Styregård samt krögarna och hållbarhetsexperterna Ulrika Brydling, Sofia B Olsson, Johan Gottberg, Fredrik Johnsson och Emma Andersson. Juryn har även tillgång till rådgivning via en rad experter inom hållbarhet och cirkulär ekonomi i 100% Cirkulärts advisory board.

Pristagarna kommer att presenteras närmare i januari då de matchas med respektive innovationsstöd för att få hjälp att komma vidare och förverkliga sina idéer under 2021. Innovationsstöden skräddarsys baserat på idéskaparnas behov och består bland annat av coachingtimmar, nätverk och kontakter från representanter inom forskning och akademi såsom Ideon Innovation, RISE Research Institute of Sweden och Restaurangakademien med flera. White Guide, Stockholm Gas och Electrolux Professional kommer även att följa projekten under våren och löpande stötta och rapportera om utvecklingen.

Läs mer om 100% Cirkulärt
https://whiteguide.com/se/sv/news/2975-tio-ideer-for-en-hallbar-restaurangvarld-nomineras-till-100-cirkulart-20-21
https://whiteguide.com/se/sv/news/2937-30-nya-ideer-till-ett-hallbart-restaurangsverige
https://whiteguide.com/se/sv/news/2823-cirkulart

Mer från nyheter

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Just nu: uppgradera till gas så får du minst 7000kr rabatt på spisen

Publicerat: 2 januari, 2019

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016