Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

25 september, 2020

White Guide och Stockholm Gas startar innovationsprogrammet 100% Cirkulärt för att stödja hållbar utveckling i Sveriges restaurangnäring. Programmet är rikstäckande och alla restauranger, barer och caféer välkomnas att nominera idéer som kan ställa om verksamheten till den cirkulära ekonomin. De vinnande förslagen premieras med innovationsstöd av experter från forskning och akademi, och de första idéerna ska förverkligas under våren 2021.

100% Cirkulärt är innovationsprogrammet som aktivt uppmärksammar, stöttar och coachar förnyelseprojekt från idé till verklighet – inom sex månader. White Guide instiftade hållbarhetspriset 2016 på initiativ av Stockholm Gas för att premiera gjorda insatser. Nu utvecklas det till ett framtidsinriktat innovationsprogram med jurybedömda priser i tre kategorier: Innovation, Helhetsgrepp inom hållbarhet och Gästupplevelse. Vinnarna kommer att erhålla innovationsstöd med coaching från inkubatorn Ideon Innovation, Sveriges forskningsinstitut RISE och Restaurangakademien.

– Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att skicka in sina idéer för att få det expertstöd som möjliggörs med detta pris. Tanken är att idéerna ska inspirera hela branschen så att de sprider sig och andra hänger på. Programmet ska med sitt innehåll möjliggöra att förslagen realiseras i praktiken, och minst tre av dem ska förverkligas inom sex månader, säger Melanie Sjögren, hållbarhetschef på Stockholm Gas och talesperson för 100% Cirkulärt.

Kriterierna för att vinna i någon av de tre kategorierna är att idén:

  • är relevant för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.
  • är skalbar, mätbar och har stor potential att få effekt och sprida sig.
  • påverkar restaurangvärlden och även konsumentvärderingar och matsystemet i stort.

– Restaurangbranschen står just nu inför den dubbla utmaningen att återhämta sig från en pandemi och samtidigt ställa om för att möta klimatkrisen. Behovet av stöd är akut. Vi hoppas att 100% Cirkulärt kan vara ett stöd på den vägen, säger Per Styregård, juryordförande i programmet och journalist på White Guide.

Nomineringsperioden till 100% Cirkulärt är nu igång och alla restauranger, barer och caféer välkomnas att skicka in sina förslag till White Guide. I slutet av november utser juryn de tre vinnande bidragen och förmedlar innovationsstöd för genomförande under våren 2021.

Juryn består av flera av Sveriges nytänkande kockar och hållbarhetsexperter som på ett kompletterande sätt är initierade inom cirkulär ekonomi och gastronomi.

Juryn 100% Cirkulärt

Per Styregård, journalist White Guide & 12fwd, DI Weekend och Matlaboratoriet
Melanie Sjögren, hållbarhetsansvarig Stockholm Gas
Ulrika Brydling, eko-kock, driver Brydlings och restaurangen Bro Park
Fredrik Johnsson, kock, ordförande Exceptionell Råvara, pristagare 100% Cirkulärt 16/17
Johan Gottberg, grundare av Restauranglabbet samt hållbarhetskonsult
Emma Andersson, sommelier och vd, Hörte Brygga
Sofia B Olsson, driver restaurang VRÅ, Årets Hållbara Innovatör 2018

Juryn kommer även att få stöd av rådgivare från andra experter inom cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och andra områden beroende på idéernas karaktär.

100% Cirkulärt är ett innovationsprogram som aktivt uppmärksammar, stöttar och coachar förnyelseprojekt från idé till verklighet inom sex månader. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler restauranger till nytänkande och omställning till den cirkulära ekonomin. Programmet utvecklas 2020 av White Guide och Stockholm Gas i samarbete med Ideon Innovation, RISE Sveriges forskningsinstitut, Restaurangakademien och andra samarbetspartners. www.whiteguide.com 

Mer från nyheter

Recept: Så grillar du tortilla på gasspisen

Publicerat: 21 februari, 2024

Castellum ansluter biogas för att ge sina hyresgäster en attraktiv flexibilitet

Publicerat: 16 februari, 2024

Rapport: Hållbar och lokal energiförsörjning i Stockholm vid kris

Publicerat: 25 januari, 2024

Nyårsrecept: Torskrygg med regnbågsrom och parmesanmos

Publicerat: 21 december, 2023

Nyårsrecept: Krämig blomkålssoppa med hummer och smörstekt toast

Publicerat: 20 december, 2023

En hyllning till gasspisen och gasen

Publicerat: 20 december, 2023

”Gästerna vill sitta utomhus en större del av året”

Publicerat: 7 december, 2023

Hållbara jätteräkor, god killingförädling, smart förpackningssystem och optimal buljong vinner innovationspris

Publicerat: 4 december, 2023

Årets finalister i Circular Gastronomy Challenge 2023

Publicerat: 21 november, 2023

Pressmeddelande: Stockholm Gas förlänger restaurangernas utesäsong med biogasinfravärmare

Publicerat: 29 oktober, 2023

Skippa pappersfakturan och upptäck fördelarna med Autogiro, E-faktura och Kivra

Publicerat: 27 oktober, 2023

När temperaturen faller och snön lägger sig

Publicerat: 27 oktober, 2023

Utflyktstips till Läslovet - Upptäck gamla gasverksområdet

Publicerat: 27 oktober, 2023

Gas – inte bara för matlagning

Publicerat: 27 oktober, 2023

Stockholm Gas firar 170 år i gasens tjänst

Publicerat: 10 oktober, 2023

Höstrecept: Äpple- och björnbärspaj

Publicerat: 29 september, 2023

Höstrecept: Flankstek med kantarellsmör och picklade lingon

Publicerat: 29 september, 2023

Nomineringstider för Circular Gastronomy Challenge

Publicerat: 18 september, 2023

Sommarrecept: Smashburgare med chilimajonnäs och karamelliserad rödlök

Publicerat: 25 maj, 2023

Sommarrecept: Potatissallad med vårlök och friterad kapris

Publicerat: 25 maj, 2023

Påskrecept: Ärt- och bönbollar med ugnsbakade rotfrukter

Publicerat: 3 april, 2023

Påskrecept: Inkokt lax med lättkokta primörer, ägg och rom

Publicerat: 3 april, 2023

Tips & trix: Så håller du gasspisen skinande ren

Publicerat: 3 april, 2023

Uteblivet gasspisstöd till Stockholms gaskunder efter regeringsbeslut

Publicerat: 14 mars, 2023

Skattebefrielsen av biogas för företag slopad från 7 mars

Publicerat: 8 mars, 2023

Debattartikel: 50 000 hushåll i Stockholm blir utan stöd – regeringen har inte lärt sig av tidigare misstag

Publicerat: 3 februari, 2023

Information om skattebefrielse för biogas

Publicerat: 1 februari, 2023

Ny koncernchef för Värtankoncernen ska skapa tillväxt i den gröna omställningen

Publicerat: 15 januari, 2023

Juliga recept för gasspisen och ugnen

Publicerat: 16 december, 2022

De vinner hållbarhetspriset 100% Cirkulärt 2022

Publicerat: 8 december, 2022

Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor

Publicerat: 28 november, 2022

Tio idéer för hållbar utveckling i restauranger nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 22 november, 2022

100% Cirkulärt - Tipsa oss om goda idéer så hjälper vi dem på vägen!

Publicerat: 3 oktober, 2022

Prisinformation september

Publicerat: 29 september, 2022

Rapport: Biogas – så gör vi Stockholms sjötrafik hållbar

Publicerat: 2 maj, 2022

Stockholms hetaste lägenhetsobjekt nu – unika Gaspärlan mitt på Odenplan

Publicerat: 28 april, 2022

Pressmeddelande: Stor klimatinvestering i södra Stockholm förväntas leda till ökad användning av biogas

Publicerat: 24 januari, 2022

Vinnarna i 100% Cirkulärt 2021 är nu utsedda

Publicerat: 9 december, 2021

Sju finalister nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 25 november, 2021

Varning för bedrägeriförsök

Publicerat: 16 november, 2021

Johanna Olsson är ny Customer Success Manager på Gasbolagen i Stockholm

Publicerat: 2 november, 2021

Stockholm Gas gör nyckelrekrytering inom analys och affärsstrategi

Publicerat: 29 september, 2021

Nominera din idé för en hållbar restaurangvärld i 100 % Cirkulärt

Publicerat: 24 augusti, 2021

Gasnätet Stockholm med på Gröna Listan

Publicerat: 23 juni, 2021

Pressmeddelande: Nya rön om gasens roll i Sverige

Publicerat: 23 juni, 2021

Webinar: Biogas – en del av lösningen på kapacitetsbristen i Stockholm

Publicerat: 7 maj, 2021

Vi byter till nytt faktureringssystem

Publicerat: 4 maj, 2021

Gasnät till Västberga

Publicerat: 15 april, 2021

Stockholm Gas och Marie Olsson Nylander skapar Det Återfunna Köket

Publicerat: 6 april, 2021

White Guide presenterar vinnarna i 100% Cirkulärt 20/21

Publicerat: 15 december, 2020

Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Publicerat: 2 december, 2020

30 nya idéer till ett hållbart Restaurangsverige

Publicerat: 11 november, 2020

Ny ägare med stark hållbarhetsprofil till Stockholm Gas AB och Gasnätet Stockholm AB

Publicerat: 28 oktober, 2020

Gasbranschen överlämnar klimatfärdplan till regeringen

Publicerat: 8 oktober, 2020

Nytt innovationsprogram för hållbar utveckling i restaurangvärlden

Publicerat: 25 september, 2020

Låt ditt drömkök bli verklighet!

Publicerat: 10 september, 2020

Webbinar: Fossilfritt och cirkulärt –biogasen nödvändig för Stockholm

Publicerat: 1 juni, 2020

’Gasrenässansen’ väcker liv i gasen

Publicerat: 20 maj, 2020

Gasbranschens klimatfärdplan lanserad

Publicerat: 30 januari, 2020

Westfield Mall of Scandinavia väljer biogas och gasnätet byggs ut i Solna

Publicerat: 13 november, 2019

Paul Svenssons gatukök öppnar äntligen upp för servering – sex månader efter att beställningarna lagts

Publicerat: 20 september, 2019

Så lagar du Pauls taco

Publicerat: 18 september, 2019

131-årig stockholmare går i pension

Publicerat: 11 september, 2019

Genomgång av gaskunder på Södermalm

Publicerat: 9 september, 2019

Stockholm har en ny biogasstation vid Frescati

Publicerat: 29 augusti, 2019

Almedalsseminarium: Biogasen i framtiden – från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 27 juni, 2019

Välkommen på almedalsseminarium: Biogasen i framtiden från bananskal till modern livsstil

Publicerat: 26 juni, 2019

Paul Svensson öppnar gatukök – odlar på beställning

Publicerat: 28 mars, 2019

Nationell biogasstrategi nominerad som Årets kretsloppsfrämjare

Publicerat: 16 november, 2018

Låten i Stockholm Gas reklamfilm vann prestigefullt reklampris

Publicerat: 5 oktober, 2018

Muskot tar hållbarhet ett steg längre

Publicerat: 18 september, 2018

Stockholm får ny drivmedelsstation för fordonsgas

Publicerat: 30 augusti, 2018

Stockholm Gas inleder samarbete med Kivra

Publicerat: 24 augusti, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Publicerat: 6 juli, 2018

Matsuccén Eataly Stockholm ansluter till biogas

Publicerat: 27 juni, 2018

”Större klimatnytta med en biogasbil jämfört med en elbil”

Publicerat: 15 juni, 2018

IKEA:s serviceåtgärd påverkar inte kunder på stadsgasnätet

Publicerat: 23 maj, 2018

Tar gasens möjligheter ett steg längre

Publicerat: 15 maj, 2018

Nu fortsätter renoveringen av gasnätet på Stora Essingen

Publicerat: 7 maj, 2018

100% cirkulärt tilldelades Kalf & Hansen

Publicerat: 26 april, 2018

Förslag till nationell biogasstrategi presenterad

Publicerat: 13 april, 2018

Nu kan stockholmarna få ren biogas i sina spisar och brasor

Publicerat: 25 mars, 2018

Debatt – Utan biogas klarar vi inte målen om fossilfrihet

Publicerat: 13 mars, 2018

2018-01-10 – Regeringsbeslut – gasbilen en klimatbonusbil

Publicerat: 10 januari, 2018

Melanie Sjögren blir ny hållbarhetsansvarig

Publicerat: 26 oktober, 2017

Nu lanserar Stockholm Gas Sveriges svåraste matkasse

Publicerat: 2 oktober, 2017

Trend med uppvärmning ger krögare nya möjligheter

Publicerat: 10 maj, 2017

Nu har Operakällaren två lågor i White Guide

Publicerat: 24 mars, 2017

Eriks Restauranger går över till förnybar gas

Publicerat: 2 december, 2016

Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm får nya ägare

Publicerat: 1 november, 2016

Grön gas blir guld värd på krogen

Publicerat: 6 oktober, 2016

Biogas en naturlig del av Stockholmarnas framtid

Publicerat: 15 september, 2016

Höstens mattrend: 100% biogas

Publicerat: 30 augusti, 2016

Fortum Värme avyttrar gasverksamheter

Publicerat: 1 juli, 2016

Stockholmskrogar satsar på grön gas

Publicerat: 25 maj, 2016

Laga mat på gasspis

Publicerat: 10 maj, 2016

Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi

Publicerat: 10 maj, 2016

Nytt hållbarhetspris för restauranger

Publicerat: 11 april, 2016