2020-12-02 – Tio idéer för en hållbar restaurangvärld nomineras till 100% Cirkulärt

Juryn presenterar nu tio nominerade finalister till hållbarhetspriset och innovationsprogrammet 100% Cirkulärt. Vinnarna kommer att presenteras i mitten av december och idéerna ska förverkligas med hjälp av innovationsstöd under våren 2021.
I september uppmanades alla som arbetar inom restaurangbranschen att skicka in förslag på hur branschen skulle kunna bli mer cirkulär och hållbar. De bästa förslagen prisas av innovationsprogrammet 100% Cirkulärt och vinnarna ges möjlighet att förverkliga sina idéer – redan under 2021.
För att vinna priserna och få ta del av innovationsstöden ska idén vara relevant för de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, vara skalbar och mätbar samt ha stor potential att få effekt och sprida sig för att påverka såväl restaurangvärlden som konsumentvärderingar och matsystemet i ett större perspektiv. Idéerna ska även ha potential att förverkligas på kort sikt.
White Guide har fått in utmärkta förslag från hela landet i årets omgång. Idéerna fokuserar på olika aspekter av hållbarhet och cirkularitet. Allt från digitala lösningar, energibesparing, kostnadseffektivitet, jordkvalitet, återvinning, matsvinns- och dryckeshantering – till relationen mellan råvaruproducenter och krögare.
Bland drygt 30 idéer från olika delar av Sverige, har juryn nu valt ut tio som den bedömer bäst motsvarar 100% Cirkulärts kriterier.
Och de nominerade idéerna till 100% Cirkulärt 20/21 är:
Småskaligt system för att tillvarata spillvärme på restaurang
Gustav Öhman, Taxinge krog
Levande modell för att odla och äta inom planetära gränser
Niklas Karlsson, Experiment 2000m2 Rosendals trädgård
Opinionsbildande folkrörelse med mål att förändra matsystemet
Olga Grönvall Lund, Reformaten
Måltidsupplevelsen som verktyg för att påvisa vår roll i ett matproducerande ekosystem
Anneli Stahre och Patrik Sewerin, NPK-middagar, Gunnebo slott
Rikstäckande återvinning av vinkorkar
Agneta Green, Magnus Ek och Michelle Palmstierna, Oaxen Krog & Slip
Digital plattform för hållbara beställningar mellan restauranger och återförsäljare
Julia Wikström och Johan Wikström, Snömoln
Frysta matprodukter lagade på räddade råvaror
Filip Lundin, Sopköket
Digital foodcourt och matleveranstjänst med holistisk hållbarhetsfilosofi
Philip Axelsson och Therese Ljungkvist, Nordish Market
Vägen mot en kemikaliefri restaurangmiljö
Lisa Lönner, Husmor Lisa Fine Home Dining
Digital marknadsplats som matchar tillgängliga kök med matentreprenörer
Emma den Hond och Joachim Kølpin Fredholm, Kitchenswaps
De slutliga pristagarna av 100% Cirkulärt 20/21 utses i december och presenteras i januari för att därefter kunna förverkliga sina idéer under våren 2021.
100% Cirkulärt är ett hållbarhetspris och innovationsprogram som aktivt uppmärksammar, stöttar och coachar förnyelseprojekt inom restaurangbranschen – från idé till verklighet inom sex månader. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler aktörer inom restaurangbranschen till nytänkande och omställning till den cirkulära ekonomin. Programmet utvecklas av White Guide, Stockholm Gas och Electrolux Professional i samarbete med Ideon Innovation, Sveriges forskningsinstitut RISE och Restaurangakademien.